Aantal Bladeren:0 Auteur:Site Editor Publicatie tijd: 2023-09-08 Oorsprong:aangedreven
Iedereen waardeert de efficiëntie en alles-in-één-prestaties van warmtepompen, omdat ze effectief zorgen voor airconditioning in de zomer en warmte in de winter.Soms ontstaat er echter een laagje ijs, waardoor gebruikers met vragen zitten als: waarom bevriezen warmtepompen?
We hebben al een van de twee seizoensvragen beantwoord, namelijk: Waarom bevriest mijn warmtepomp in de zomer??In deze blogpost bespreken we de andere vraag: waarom is mijn warmtepomp in de winter bevroren?
Naast dat we u laten weten waarom uw warmtepomp in de winter vastliep, leggen we uit of dit normaal is, wanneer dit als een probleem moet worden beschouwd, wat de gevolgen zijn en hoe dit kan worden verholpen.Blijf lezen en u weet wat u moet doen met bevroren warmtepompen in de winter.
Ten eerste: kan de warmtepomp in de winter bevriezen?Ja het kan.Het is normaal dat u in de winter ijs op de warmtepomp ziet.Kortom, het bevriezen van de buitenunit in de winter kan worden toegeschreven aan het werkingssysteem van de warmtepomp, waarbij het koelmiddel in gas verandert en vervolgens condenseert wanneer het in contact komt met de buitenspiraal.In koudere klimaten resulteert dit condensatieproces gemakkelijk in bevriezing.
Gelukkig worden warmtepompen vervaardigd met een antivriesfunctie die dit probleem tegengaat.Dit is een belangrijk kenmerk, vooral voor warmtepompen die in koude klimaten worden gebruikt.De warmtepompen beschikken over een ontdooicyclus die automatisch inschakelt wanneer ze een bepaalde temperatuur bereiken.Op deze manier wordt voorkomen dat het apparaat volledig bevriest.
A Luchtwarmtepomp voor koud klimaat is uitgerust met temperatuursensoren die de ontdooifunctie helpen activeren.Het wordt ook geleverd met een timer, waardoor de compressor een bepaalde tijd moet werken voordat de cyclus begint.De duur hiervoor kan afhankelijk van de fabrikant worden ingesteld op 30 minuten tot 2 uur.
Sommige fabrikanten ontwerpen het antivriessysteem zo dat de tijd start nadat de sensor de vorst heeft gesignaleerd.Andere fabrikanten stellen de timer in op na voltooiing van de laatste ontdooicyclus, waarbij ze de sensor negeren.De meeste ontdooifuncties zijn beperkt tot een cyclus van maximaal 10 minuten.Eigenlijk is dit ruim voldoende om uw bevroren warmtepomp in de winter te repareren.
Normaal gesproken is de antivriesfunctie alles wat nodig is om een warmtepomp die in de winter bevriest te ontdooien.Het kan echter gebeuren dat de ontdooicyclus niet voldoende is om het bevriezen van een warmtepomp in de winter bij te houden.
Wanneer een warmtepomp te lang ijs op het systeem heeft, kan dit storingen veroorzaken of zelfs de mechanische componenten van het systeem beschadigen.Dit betekent dat niet alleen de batterijen geen koude lucht uit het interieur van uw huis kunnen trekken, maar dat ook de warmteafgiftecapaciteit van het systeem wordt aangetast.
Als u de warmtepomp laat werken terwijl het onmogelijk is dat er lucht door de vinnen kan stromen, kan er zelfs meer schade ontstaan, zoals kapotte ventilatorbladen, lekkage van koelmiddel en defecte buitenspiralen.
Als u de volgende symptomen ziet, heeft de warmtepomp mogelijk echt een probleem
De lucht kan niet in de vinnen worden getrokken.
De warmtepompunit is lange tijd volledig bevroren geweest.
De bovenste en binnenste spiraal van de warmtepomp zijn bedekt met ijs.
U kunt zien dat er rijp op de spoel zit, maar de ontdooifunctie is niet geactiveerd.
Om dit probleem te voorkomen, kunt u het beste een gecertificeerde HVAC-technicus bellen om uw warmtepompsysteem in huis grondig te inspecteren.
Het bevriezen van de warmtepomp bij koud weer veroorzaakt verschillende negatieve effecten, waaronder:
Verminderde efficiëntie: IJsophoping op de spoelen van de warmtepomp blokkeert de warmte-uitwisseling.Dit vermindert de verwarmingsefficiëntie van het systeem, wat resulteert in een hoger energieverbruik.
Hogere bedrijfskosten: Vanwege de verminderde verwarmingscapaciteit moet de warmtepomp langer werken om de verminderde efficiëntie te compenseren, wat resulteert in hogere energierekeningen.
Risico op schade: Herhaalde vries-dooicycli kunnen de mechanische onderdelen van de warmtepomp beschadigen, zoals de ventilatorbladen, het koelmiddel en de spoelen, wat extra kosten met zich meebrengt.
Ontoereikende verwarming: In ernstige gevallen kan uitgebreide ijsvorming ervoor zorgen dat het warmtepompsysteem volledig wordt uitgeschakeld of onvoldoende verwarming levert, waardoor uw huis koud blijft.
Kortere levensduur: Het effect van frequente bevriezing van de warmtepomp in de winter en de belasting van het warmtepompsysteem resulteren in een kortere levensduur.
Hieronder beantwoorden we de vraag: waarom blijft mijn warmtepomp bevriezen?Eigenlijk is daar geen eenduidige reden voor, ondanks het feit dat warmtepompen beschikken over ontdooifuncties die ervoor zorgen dat ze perfect blijven werken, ondanks de omstandigheden waaraan ze worden blootgesteld.
In principe zijn er ongeveer vijf redenen die verband houden met de vraag 'waarom bevriest mijn warmtepomp'.Zij zijn:
Ondanks het feit dat warmtepompen een eenvoudig werkingsprincipe hebben, is het in werkelijkheid een enigszins ingewikkeld apparaat met veel bewegende onderdelen.Bovendien wordt de buitenunit het hele jaar door blootgesteld aan behoorlijk harde elementen, vooral als je in koudere omgevingen leeft.Hierdoor is het geen verrassing als een onderdeel van uw warmtepomp niet overuren draait.
Hieronder vindt u enkele technische problemen die ervoor kunnen zorgen dat uw warmtepomp in de winter niet goed functioneert en bevriest.
Laag koelmiddelniveau (koelmiddellekkage): Als er niet genoeg koelmiddel in uw warmtepomp zit, kan deze niet zoveel warmte opnemen als nodig is, waardoor de batterij bevriest als deze wordt blootgesteld aan een zeer koud klimaat.Als uw warmtepomp al lang geleden is geproduceerd, maakt deze mogelijk gebruik van Freon R-22, een koelmiddel dat is uitgefaseerd vanwege EPA-richtlijnen.
Defecte ontdooibesturingskaart: Deze kaart regelt de reactie van de ontdooifunctie op bevriezende warmtepompen.Als er een storing optreedt, komen het ontdooiproces en de cyclustiming in gevaar, wat resulteert in een bevroren batterij.
Defecte omkeerklep: De omkeerklep is het grootste verschil tussen de airconditioner en de warmtepomp.Het doel ervan is om de richting van het koelmiddel te veranderen, waardoor de warmtepomp zowel verwarmings- als koelfuncties kan uitvoeren.Als de omkeerklep defect is, kan uw warmtepomp niet goed ontdooien als deze begint te vriezen.
Beschadigde ventilatormotoren: Wanneer de ventilator niet goed functioneert en niet genoeg lucht over de verdamperspiraal buiten blaast, zal de spiraal bevriezen, waardoor de warmtepomp wordt uitgeschakeld.
De belangrijkste katalysator van het werkingsprincipe van een warmtepomp is de luchtstroom.Het transporteert niet alleen de verwarmde lucht in uw huis, maar verplaatst ook lucht van binnen naar buiten.Wanneer deze luchtstroom geblokkeerd raakt, kan de lucht dus niet voldoende over de verdamperspiralen stromen.Hierdoor koelen de batterijen af tot een ongepaste temperatuur, waardoor de warmtepomp in de winter bevriest.
Voorbeelden van scenario’s die een geblokkeerde luchtstroom veroorzaken, zijn wanneer er bladeren of bomen rond uw warmtepomp staan.Een andere is wanneer er een verstopt luchtfilter op uw warmtepompsysteem zit.
De belangrijkste elementen die u niet mag laten vastlopen in uw warmtepomp zijn waterophoping en extra vocht.Ze zijn niet uw vriend, daarom moet u elke manier voorkomen waardoor water in uw warmtepomp kan binnendringen.
Situaties zoals een kapotte goot waardoor overtollig water op uw warmtepomp terechtkomt, of waterplassen aan de onderkant van uw warmtepomp moeten worden vermeden.Ze kunnen de kans op een bevroren warmtepomp in de winter aanzienlijk vergroten.
Ook al zijn warmtepompen gebouwd om sterk te zijn en ruim 2 decennia mee te gaan, toch hebben ze minimaal één keer per jaar onderhoud nodig door een warmtepompexpert.Als u dit jaarlijks doet, zorgt u ervoor dat de warmtepomp gedurende de hele levensduur zijn efficiëntie behoudt.
Tijdens het onderhoud zal de HVAC-expert een volledige controle van het systeem uitvoeren en processen uitvoeren zoals het vervangen van de luchtfilters, het reinigen van de buitenste verdampingsspiralen, het smeren van de ventilatormotoren, enz.
De basis waarop uw warmtepomp wordt geplaatst is erg belangrijk.Het mag niet op de grond staan, omdat het kan worden blootgesteld aan grondwater of zich op een plek kan bevinden waar water in stroomt.Hierdoor is de kans groter dat uw warmtepomp in de winter bevriest.
Wat te doen als de warmtepomp in de winter bevriest?Welnu, er zijn verschillende stappen om warmtepompsystemen te ontdooien.Ze bevatten:
Inspecteer de luchtfilters.Een goede luchtstroom is een belangrijke stap om te voorkomen dat de warmtepomp in de winter bevriest.Als deze verstopt of vuil is, kan dit de luchtstroom aanzienlijk beïnvloeden.Maak daarom de luchtfilters schoon of vervang ze indien nodig.
Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen en inlaten voor koele lucht niet worden geblokkeerd.Plaats geen meubels of andere voorwerpen te dicht bij de ventilatieopeningen en registers van uw warmtepomp.Stapel ook geen dozen of andere voorwerpen voor zich op.
Repareer kapotte goten en reinig overlopende goten die water naar het warmtepompsysteem voeren.Wanneer de dakgoten verstopt raken met bladeren, kunnen deze overstromen op uw warmtepomp, waardoor deze bevriest.Als u geen dakgoten in uw huis heeft, installeer deze dan zo dat er geen water naar uw warmtepomp stroomt.
Een ander ding om te controleren is het maaiveldniveau.De nivellering moet te allen tijde gelijk zijn.Het ene onderdeel mag niet hoger zijn dan het andere, omdat dit de afvoer van ijs dat tijdens de ontdooicyclus is gesmolten kan belemmeren.Het kan ook de luchtstroom beperken, wat bijdraagt aan de vorming van ijs.Daarom kunt u uw warmtepomp het beste op een betonnen plaat plaatsen die zich minimaal enkele centimeters boven de grond bevindt.
Nadat dit allemaal is gedaan en uw warmtepomp niet meer effectief werkt, gaat u naar binnen om de ventilator handmatig aan te zetten via de thermostaat.Als de ventilatieopeningen binnen een paar minuten geen kwaliteitsvermogen geven, ligt het probleem mogelijk bij de ventilatormotor.Op dit punt kunt u het beste een HVAC-expert bellen.
Plan regelmatig een routinecontrole met uw warmtepompexpert.Dit zal een grote bijdrage leveren aan het voorkomen van omstandigheden die er uiteindelijk toe leiden dat warmtepompen in de winter bevriezen.
Bij het ingaan van het koude winterseizoen moeten we voorkomen dat het water in het lucht-water-warmtepompsysteem bevriest en uitzet, wat tot schade leidt.Om u in staat te stellen het warmtepompsysteem beter te gebruiken en uitval van warmtepompunits te voorkomen, is het noodzakelijk om de warmtepompunits te bedienen volgens de gebruikershandleiding of instructies van de luchtwarmtepomp.Bereid u tegelijkertijd goed voor op antivries in de winter om de veiligheid en het normale gebruik van uw warmtepompsysteem te garanderen, en vermijd vorstschade en onnodig verlies van het luchtverwarmingssysteem veroorzaakt door stroomuitval, watertekort of onjuiste bediening.
Wanneer de omgevingstemperatuur het vriespunt bereikt, daalt de watertemperatuur van een bronwarmtepompboiler snel.Als de warmwaterleiding en de retourleiding geen isolatiemaatregelen treffen, zal het warmteverbruik versneld worden.Luchtwaterverwarmers gebruiken voornamelijk thermisch isolerend katoen of polyurethaanschuim voor buisisolatie.Kleine buizen worden over het algemeen geïsoleerd met thermisch isolatiekatoen, terwijl grote buizen vaak worden geïsoleerd met polyurethaanschuim.
Het op peil houden van de stroomvoorziening van de warmtepomp in de winter kan er niet alleen voor zorgen dat de lucht-water-warmtepompboiler de hele dag warm water kan leveren, maar zorgt er ook voor dat de unit niet bevriest, zodat deze normaal kan werken.Zowel waterverwarmers met luchtwarmtepompen als verwarmingseenheden kunnen hun automatische antivriesbeschermingsfunctie starten wanneer de buitentemperatuur in de winter laag is.
Als de lucht/water-warmtepompunit in de winter niet draait of langdurig moet worden uitgeschakeld, zoals bij frequente stroomuitval en 's nachts uitschakelen, moet het water in het systeem worden geleegd om eventuele bevriezingsschade te voorkomen.En de stroomtoevoer moet worden afgesloten met een beschermhoes om het apparaat te bedekken.Als u het systeem opnieuw gebruikt, controleer dan het systeem grondig voordat u begint.
Afhankelijk van het specifieke gebruik van klanten, wanneer het water in de unit lastig af te tappen en te legen is in de winter en het water of de stroom kan worden afgesloten, moet het hele luchtbron-warmtepompverwarmingssysteem worden toegevoegd met antivriesvloeistof.De keuze van antivriesvloeistof moet gebaseerd zijn op de lokale minimumtemperatuur als belangrijke parameter.
Als blijkt dat de pijpleiding van de luchtwaterboiler bevroren maar niet gebarsten is, klop dan niet op de pijpleiding en giet geen heet water op de pijpleiding.Wacht gewoon tot het op natuurlijke wijze smelt.
SPRSUN, opgericht in 1999, heeft verschillende klanten over de hele wereld voorzien van hoogwaardige groothandel in warmtepompen en heeft de reputatie verdiend als een van de toonaangevende wereldwijde producenten van warmtepompen.We gebruiken geavanceerde technologieën om de norm te overtreffen en bedenken moderne warmtepompen met lage omgevingstemperatuur die bestand zijn tegen zware omstandigheden, vooral in koude gebieden.Onze producten zijn populair in koudere streken zoals Finland, Zweden, Denemarken, Japan, Duitsland, enzovoort.
Uitgerust met onze zelfontwikkelde antivriestechnologie en de roterende compressor met Panasonic Enhanced Vapor Injection (EVI)-technologie, werkt onze warmtepomp efficiënt en ontdooit hij snel in koude klimaten waar de omgevingstemperatuur tussen -30⁰C en 50⁰C ligt.Voor warmtepompen van topkwaliteit met antivriesfunctie hoeft u niet verder te zoeken dan SPRSUN.Onze producten zijn getest, vertrouwd en geverifieerd door verschillende regulerende organisaties, zoals MCS, ISO, CE, CB, KEYMARK, SAA, CCC en ERP.
Onze experts zijn 24/7 beschikbaar om meer met u te bespreken over uw behoeften.Jij kan Neem contact met ons op nu.
SPRSUN heeft onafhankelijk zijn PID-intelligente ontdooicontrolemodus ontwikkeld.De ontdooitijd bedraagt niet meer dan 20% van de bedrijfscyclus.Door de omgevingstemperatuur, de temperatuur van de verdamperspiraal en de retourgastemperatuur van de compressor te detecteren, berekent de intelligente PID-ontdooiingsregelmodus het temperatuurverschil en de totale werktijd van de compressor om de bevriezingsomstandigheden van de verdamper te beoordelen.
Wanneer aan de ontdooivoorwaarden is voldaan, wordt de ontdooimodus automatisch ingeschakeld om te voorkomen dat de unit ontdooit en energieverbruik veroorzaakt, wat de betrouwbaarheid en de zuinigheid van de hele unit zal verbeteren.
2021-12-06
2022-01-07
2021-10-30
2021-11-30