Home / Heat Pump Blog / Industrie nieuws / Industrieblog / Verschil tussen AHU en FCU-ventilatorconvector

Verschil tussen AHU en FCU-ventilatorconvector

Aantal Bladeren:17     Auteur:Site Editor     Publicatie tijd: 2024-01-29      Oorsprong:aangedreven


Bij het ontwerpen van het HVAC-systeem (verwarming, ventilatie en airconditioning) van een nieuwe ruimte of het achteraf inrichten van een bestaande ruimte, moet met bepaalde factoren rekening worden gehouden.Een van deze factoren is de keuze tussen Air Handling Unit (AHU) en Fan Coil Unit (FCU) voor de conditionering en distributie van lucht.AHU versus FCU


Hoewel ze veel overeenkomsten hebben, hebben ze ook enkele significante verschillen die het overwegen waard zijn om de perfecte optie voor jouw ruimte te selecteren.Als u voor een inefficiënte unit kiest, verbruikt u overtollige energie en verhoogt u de operationele kosten van uw gebouw.


Daarom zullen we in dit bericht de verschillen tussen LBK en FCU bespreken, waarbij we uitleggen wat ze betekenen, de typen, het structurele ontwerp, het werkingsprincipe, de voor- en nadelen.


Wat is een luchtbehandelingsunit (LBK)?


Een luchtbehandelingsunit (AHU) is een kleine, gecentraliseerde airconditioner of verwarming die in externe ruimtes zoals daken wordt geïnstalleerd.Het kan alleen worden geïnstalleerd of worden gecombineerd met andere HVAC-systemen, zoals luchtbevochtigers, luchtontvochtigers of filtratieapparatuur.


LBK's worden in veel landen vaak gebruikt soorten verwarmingssystemen voor het conditioneren en circuleren van lucht in veel grote gebouwen, zoals commerciële en industriële faciliteiten.Ze bestaan ​​uit vele componenten, zoals ventilatoren, filters, dempers en koel- en verwarmingsspiralen.Elk van deze onderdelen is essentieel voor het garanderen van de zuiverheid van de lucht, het beheersen van de binnenlucht en het reguleren van de luchtstroom.


Luchtbehandelingseenheid


De LBK wordt vaak in onderdelen geleverd, waardoor een professionele installateur ze aan elkaar moet schroeven, waardoor een grotere eenheid in één doos ontstaat.Deze onderdelen zijn ontworpen om grotere hoeveelheden lucht te verwerken, waardoor ze geschikt zijn voor een verscheidenheid aan veeleisende industrieën, zoals de voedselproductie, productie en gezondheidszorg.


Soorten luchtbehandelingsunits


LBK kan doorgaans in 2 delen worden onderverdeeld.Zij zijn:

● Doorvoer-luchtbehandelingsunit: hierbij wordt lucht geabsorbeerd via de ventilatoren, filters, verwarmings- of koelspiralen en luchtfilters, en deze vervolgens via kanalen naar de kamer gedistribueerd.De ventilator wordt na de spoelen geïnstalleerd, waardoor er onderdruk in de unit ontstaat.


● Doorblazende luchtbehandelingsunit: hierbij wordt lucht door de ventilatoren, filters, verwarmings- en koelspiralen en luchtfilters geblazen en vervolgens via kanalen door de kamer laten circuleren.De ventilator wordt vóór de batterijen geïnstalleerd, wat leidt tot positieve druk in de unit.


Pluspunten

● Zeer energiezuinig.

● Perfect voor diverse HVAC-systemen en instellingen.

● Ideaal voor luchtverdeling in grotere ruimtes.

● De installatie kan specifiek op uw wensen worden gepersonaliseerd.

● Vaak uitgerust met geavanceerde filtersystemen voor een betere binnenluchtkwaliteit.


Nadelen

● Vereist een grotere installatieruimte.

● Installatie kan zeer complex zijn;het beste gedaan door een ervaren professional.

● Onderhoudsroutines voor componenten zoals filters en spoelen kunnen een uitdaging zijn.

● Hoge initiële kosten en installatiekosten.


Wat is een ventilatorconvector (FCU)?

Nu je weet wat een AHU is, wat is een FCU?


Een FCU (Fancoileenheid) is een krachtig apparaat dat helpt bij het circuleren van koele of warme lucht door afzonderlijke ruimtes.Het wordt vaak geïnstalleerd in of nabij de ruimte die het bedient.In tegenstelling tot LBK heeft het een eenvoudig ontwerp, met een uniek systeem dat op zichzelf kan werken om lucht door een kamer te verdelen.Hoewel hij kan worden gebruikt in combinatie met een luchtbehandelingsunit, kan hij grote hoeveelheden lucht leveren, met of zonder kanaalwerk.


Een groot verschil tussen AHU en FCU in HVAC is dat terwijl AHU buitenlucht kan binnenhalen en koelen, FCU alleen werkt met de lucht in de kamer.Daarom worden FCU's over het algemeen gebruikt om kleine ruimtes te verwarmen of te koelen, zoals kleinschalige bedrijven of particuliere speelruimtes in een casino.


Fancoileenheid

Ze hebben verschillende componenten, zoals ventilatoren, spoelen en filters die samenwerken om de lucht naar elk deel van de kamer te reguleren en te verdelen.In tegenstelling tot LBK's worden Fan Coil Units geleverd als een complete unit, waardoor ze tijdens transport gemakkelijk te vervoeren zijn en de installatie eenvoudiger is.


Soorten ventilatorconvectoren

Er zijn twee primaire typen FCU's.Zij zijn:

● Doorvoerventilatorconvector: hierbij wordt de lucht door de spoel en het filter gezogen voordat deze door de ventilator in de kamer wordt verdeeld.De ventilator is aan de uitblaaszijde van de batterij geïnstalleerd, waardoor het vervangen van filters en het onderhoud van de batterij eenvoudiger wordt.


● Doorblaasventilatorconvector: hierbij wordt de lucht door de spoel geblazen en door de ventilator gefilterd voordat deze de kamer bereikt.De ventilator is aan de inlaatzijde van de spoel geïnstalleerd, waardoor de toegang voor onderhoud aan het filter en de spoel wordt beperkt.


Pluspunten

● Heeft een compact ontwerp, waardoor hij geschikt is voor kleinere ruimtes en individuele kamers.

● Maakt temperatuurregeling in individuele kamers mogelijk.

● Gemakkelijkere toegang tot componenten zoals filters en spoelen voor onderhoud.

● Vereist geen kanaalwerk voor luchtverdeling.

● Over het algemeen goedkoper.


Nadelen

● Kan geen grotere ruimtes of gebouwen met uitgebreide kanalen aan.

● Minder energiezuinig vergeleken met LBK.

● Produceer meer geluid tijdens bedrijf.

● Kan niet zozeer worden aangepast aan specifieke behoeften als LBK.


Verschil tussen AHU en FCU

Verschillen tussen AHU en FCU kunnen beter worden verklaard aan de hand van hun structurele ontwerpen, werkingsprincipes en algehele prestaties.


Structureel ontwerp

Het verschil in AHU FCU wordt grotendeels opgemerkt door het structurele ontwerp, aangezien het ene een complexer ontwerp heeft, terwijl het andere vrij eenvoudig is.


LBK's zijn integrale componenten in de groothandel in warmtepompen systeem.Hun structurele ontwerp wordt vaak gekenmerkt door omvang en complexiteit, omdat ze veel componenten bevatten, zoals ventilatoren, filters, koel- en verwarmingsspiralen en dempers in één enkele behuizing.Dankzij deze verschillende componenten kunnen LBK's de temperatuur, vochtigheid en luchtkwaliteit van grote ruimtes efficiënt beheren.Het modulaire karakter van deze units maakt maatwerk mogelijk, waardoor ze geschikt zijn voor uiteenlopende verwarmings- en koelingsbehoeften.


FCU's zijn vaak compacter en gedecentraliseerd, met een eenvoudig structureel ontwerp en bestaan ​​voornamelijk uit ventilatoren, spoelen en filters.Ze zijn ontworpen voor plaatselijke luchtbehoeften in verschillende zones of kamers.Terwijl LBK's kanaalwerk nodig hebben om lucht aan te voeren, kunnen FCU's functioneren zonder kanaalwerk.


● Werkingsprincipe

Een ander opmerkelijk verschil tussen AHU en FCU is te zien in het werkingsprincipe.Ondanks het feit dat beide HVAC-systemen worden gebruikt om lucht te conditioneren en te reguleren, verschilt hun werkpatroon.


Het werkingsprincipe van LBK draait om gecentraliseerde luchtbehandeling voor grote ruimtes.Het HVAC-systeem absorbeert omgevingslucht van buitenaf en leidt deze vervolgens door de verschillende componenten die in de unit zijn ingebed.Vervolgens wordt de geconditioneerde lucht via een groot aantal kanalen naar de verschillende delen van het gebouw gedistribueerd.Dit systeem is het meest geschikt voor toepassingen waarbij een uniforme temperatuur door het hele gebouw moet worden gehandhaafd.


Aan de andere kant is het werkingsprincipe van de FCU meer gedecentraliseerd.Het HVAC-systeem is ontworpen om individuele of zonale temperatuurregeling binnen een gebouw te bieden.De FCU absorbeert lucht uit de binnenruimte via de ventilator en stuurt deze vervolgens naar de spoel die de lucht verwarmt of koelt (afhankelijk van uw behoefte).Daarna wordt de geconditioneerde lucht afgevoerd naar de aangesloten delen van het gebouw.


● Algemene prestaties

Dit is een tabel waarin de verschillen tussen AHU en FCU worden benadrukt op basis van cruciale factoren en hun algehele prestaties.

Beschrijving

LBK

FCU

Maat

Groot

Klein

Capaciteit

Ruim 100 kW

Gemiddeld 12 kW

Kosten

Duur

Goedkoper

Vereiste voor kanaalwerk

Stevige kanalen

Flexibele kanalen

Luchtvolume

Groot

Klein

Sollicitatie

Bedient het hele gebouw

Directe bediening van individuele kamers

Lawaai

Hoog

Laag

Onderhoud

Kan ingewikkeld zijn

Erg makkelijk

Installatie locatie

Technische ruimte, dakruimte en andere externe ruimtes

Interne ruimtes

Installatieruimte

Vereist meer ruimte

Vereist minder ruimte

Ontwerpstructuur

Vervaardigd in modules voor eenvoudiger verzending

Gebouwd als één complete eenheid

Toegang

Meestal vanaf de zijkant

Meestal van onderaf of van achteren


AHU versus FCU: welke moet ik kiezen voor HVAC?

Nadat u het hierboven genoemde verschil tussen AHU en FCU heeft onderzocht, moet u hebben gezien dat beide HVAC-systemen uniek zijn.Het een kan het ander niet vervangen, anders wordt niet aan uw airconditioning- en verwarmingsbehoeften voldaan.


Daarom moet uw selectie in de eerste plaats gericht zijn op uw specifieke behoeften.Als u bijvoorbeeld een energiezuinige optie nodig heeft die een uniforme temperatuur in verschillende kamers in een gebouw kan leveren, is LBK de betere keuze.Als u daarentegen een optie nodig heeft die verschillende temperaturen kan leveren aan elke kamer in het gebouw, is de FCU de betere keuze.


Als u bovendien een goedkopere optie met een eenvoudig structureel ontwerp wilt, is FCU de betere keuze.Maar als u een optie wilt met de capaciteit om grotere hoeveelheden lucht te verwerken, is de LBK de betere keuze.


SPRSUN is een van de prominente fabrikanten van lucht-water-warmtepompen in de wereld.Wij leveren niet alleen typen warmtepompen, maar ook fancoils en watertanks voor uw verwarmings- en koelsysteem.Heeft u meer professioneel inzicht nodig over het beste HVAC-systeem voor uw behoeften, neem dan contact met ons op hier.Referentie:

https://www.engineering.com/Ask@/qactid/-1/qaqid/2297.aspx

https://constructandcommission.com/wat-is-een-fan-coil-unit/Related Heat Pump Articles

 • Waarom bevriest mijn zwembadwarmtepomp?

  2021-12-06

  Tijdens het winterseizoen komt er regelmatig wat ijs op de warmtepomp van uw zwembad voor.Als het hele apparaat echter bedekt is met ijs, is er reden tot zorg, omdat uw apparaat niet goed zal functioneren en mogelijk beschadigd raakt. Dit artikel richt zich op mensen die hun zwembadwarmtepomp willen gebruiken Lees Meer
 • Een complete gids: kosten voor luchtwarmtepompen

  2022-01-07

  Warmtepompen zijn verrassend genoeg een 'noodzakelijk' apparaat geworden vanwege hun vermogen om een ​​handige en betrouwbare energiebron te bieden voor iedereen die zijn zwembad wil verwarmen of binnenshuis warm wil blijven.Als u wilt investeren in een verwarmings- of koelunit, zijn warmtepompen ongetwijfeld een geschikte optie die bij uw behoefte past Lees Meer
 • De beste fabrikanten van luchtwarmtepompen van 2022

  2021-10-30

  Lucht/water-warmtepompen zijn voor veel vastgoedeigenaren een zeer efficiënte en duurzame verwarmingsoplossing.Deze waardevolle apparaten helpen geld te besparen op de energierekening, hebben een lage CO2-voetafdruk, hebben een hoge Seasonal Coefficient of Performance (SCOP), kunnen worden gebruikt voor verwarming en koeling, hebben een laag hoofdverbruik Lees Meer
 • Waarom kiezen voor een inverterwarmtepomp om uw zwembad te verwarmen?

  2021-11-30

  Het is frustrerend en ongemakkelijk om te zwemmen als het weer een beetje koud is.Door de weersveranderingen kunnen de temperaturen aanzienlijk dalen, vooral tijdens bewolkte dagen of in de winter.Een aanzienlijke temperatuurdaling kan een zwembad onbruikbaar maken.Ongeveer 90% van de zwembaden in de VS wordt twee tot drie keer gebruikt Lees Meer

Recommended Heat Pump Products

Air Source Monoblock Heat Pumps forHot Water/House Heatin

Guangzhou SPRSUN New Energy Technology Development Co., Ltd.

Een professionele warmtepomp producent sinds 1999
No.15 Tangxi Road, Yinsha lndustrial Park, Xintang, Zengcheng , Guangzhou, Guangdong, China, 511338
 

Neem contact op met SPRSUN. 24/7 ondersteuning. We nemen zo spoedig mogelijk contact op!

Tel: 0086-20-82181867
Telefoon: 0086-18933985692
WhatsApp: 0086-18933985692