Home / Heat Pump Blog / Industrie nieuws / Industrieblog / Overzicht van schroef versus centrifugaalcompressor in HVAC

Overzicht van schroef versus centrifugaalcompressor in HVAC

Aantal Bladeren:1     Auteur:Site Editor     Publicatie tijd: 2024-01-26      Oorsprong:aangedreven


Er zijn twee grote compressoren waarop u kunt vertrouwen voor een groot luchtvolume.Het zijn: schroefcompressor en centrifugaalcompressor.Hoewel ze allebei voor dezelfde vraagcategorie worden gebruikt, hebben deze twee hun uniekheid en expertise;ze kunnen elkaar niet vervangen.


Ze zullen zeker nog lang naast elkaar bestaan.Daarom is het absoluut noodzakelijk om hun prestaties en bijzonderheden te vergelijken om solide referenties te hebben bij het kiezen van de gewenste luchtcompressor die aan uw behoeften voldoet.


Soorten luchtcompressoren
Bij de keuze spelen veel factoren een rol, zoals luchtkwaliteit, energie-efficiëntie, omvang, levensduur, capaciteit, geluid, kosten, onderhoud en ideale toepassing.In dit bericht bespreken we welke compressor tussen schroef- en centrifugaalcompressor bij u past.


Overzicht van schroefcompressor

Het idee achter schroefcompressoren gaat terug tot het begin van de 20e eeuw, toen de Duitse ingenieur Heinrich Krigar de eerste dubbelschroefcompressor creëerde.Maar het duurde tot de jaren vijftig voordat de compressor op de juiste manier werd vervaardigd.De vertraging was te wijten aan onvoldoende technologie en het niet beschikbaar zijn van hoogwaardige materialen voor de verwezenlijking van het idee achter de compressorstructuur.


In de jaren zestig begonnen verschillende bedrijven met de productie van schroefcompressoren voor verschillende industriële toepassingen, waaronder koel- en airconditioningdoeleinden.Tijdens deze periode werden olie-geïnjecteerde schroefcompressoren gemaakt.Het gebruik van olie als smeermiddel verbeterde de efficiëntie van de compressoren en verlengde hun levensduur.


Tegenwoordig hebben schroefcompressoren hun status als een van de meest betrouwbare gemarkeerd HVAC-types compressoren, dankzij hun betrouwbaarheid en efficiëntie.


Wat is een schroefcompressor?


Dit is een gebruikelijk type verdringercompressoren, dat wil zeggen compressortypen die mechanisch een vaste hoeveelheid lucht vasthouden en het volume ervan verkleinen om de druk te verhogen, om zo een continue en gecontroleerde luchtstroom te bieden.Een schroefcompressorEen scrollcompressor heeft twee spiraalvormige rotoren (mannelijk en vrouwelijk) die nauw in elkaar grijpen, maar elkaar niet raken.Tijdens het werken draaien de rotoren in tegengestelde richtingen, en terwijl ze draaien, comprimeren ze de lucht die ertussen zit.Deze compressor biedt een stabiele en pulsatievrije luchtstroom.


Bovendien worden schroefcompressoren in de volksmond vereerd vanwege hun lage onderhoudsvereisten en betrouwbaarheid in situaties waarin een continue luchtstroom vereist is.Ze worden vaak in twee soorten geproduceerd: olie-geïnjecteerd en olievrij, waardoor ze geschikte opties bieden voor cleanroomtoepassingen zoals de farmaceutische industrie.


Overzicht van centrifugaalcompressor


Centrifugaalcompressoren ontstonden lang geleden, al in 1689, in samenwerking met de Franse natuurkundige Denis Papin en de Nederlandse natuurkundige Christian Huyghens.Ze experimenteerden met een luchtcompressor, waarbij ze middelpuntvliedende kracht gebruikten om het compressieproces te bereiken.


Dankzij de vooruitgang in de natuurkundegemeenschap met een beter begrip van de vloeistof- en thermische dynamica, werd het centrifugaalcompressorsysteem ontwikkeld van het gebruik van een ruwe ventilator met één rotor tot het meertrapssysteem dat tegenwoordig wordt gebruikt.

Nu de nadruk steeds meer op energie-efficiëntie ligt, worden centrifugaalcompressoren geïntegreerd met verbeterde regelsystemen en spelen ze een belangrijke rol in energie-efficiënte industriële processen.


Wat is een centrifugaalcompressor?


Dit is een veel voorkomende vorm van dynamische compressoren Dat wil zeggen, compressortypes die kinetische energieconversie gebruiken door de snelle rotatie van een waaier om de luchtcompressie dynamisch te verhogen.


Een centrifugaalcompressorEen centrifugaalcompressor is een mechanisch apparaat dat is geconstrueerd om lucht door middelpuntvliedende kracht te comprimeren.Het beschikt over een paar essentiële componenten die harmonieus samenwerken om lucht efficiënt te comprimeren.In de kern bevindt zich de waaier die kinetische energie aan de geabsorbeerde lucht overdraagt.De lucht met hoge snelheid gaat vervolgens door een diffusor, waar de kinetische energie door een toename van de druk wordt omgezet in potentiële energie.


Centrifugaalcompressoren worden in de volksmond vereerd vanwege hun geschiktheid voor toepassingen die een dynamische en variabele luchtstroom vereisen.Bovendien zijn deze compressoren olievrij ontworpen.Het luchtstroompad en het oliesysteem zijn in verschillende secties geconstrueerd;zegels scheiden ze.


Daarom zijn ze het meest ideaal voor toepassingen waarbij niet-verontreinigde lucht nodig is, zoals in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, de farmaceutische industrie en de productie-industrie.


Centrifugaalcompressor versus schroefcompressor: werkingsprincipe

Ondanks het feit dat centrifugaal- en schroefcompressoren beide worden gebruikt voor grote hoeveelheden lucht, verschilt hun werkingsprincipe.


Hoe werkt een centrifugaalcompressor?

Het werkingsprincipe van een centrifugaalcompressor begint met de rotatie van de waaier, die is verbonden met de compressoras die gewoonlijk wordt aangedreven door een externe aandrijving, zoals een elektromotor of turbine.


Lucht wordt via de inlaatklep in de compressor geabsorbeerd.Terwijl de waaier draait, geeft deze kinetische energie aan de geabsorbeerde lucht door deze radiaal naar buiten te vergroten als gevolg van de middelpuntvliedende kracht.


Daarna verlaat de lucht met hoge snelheid de waaier en gaat naar de diffusor, waar de kinetische energie wordt omgezet in potentiële energie, wat resulteert in een aanzienlijke drukverhoging.


Vervolgens verlaat de lucht de diffusor en stroomt in een stationair spiraalvormig huis dat de lucht naar de uitlaatklep leidt terwijl de druk behouden blijft.


Hoe werkt een schroefcompressor?


Het werkingsprincipe van een schroefcompressor is vrij eenvoudig.Het omvat het draaien van de twee in elkaar grijpende rotoren.Een andere compressor met een soortgelijk werkingsprincipe is de scrollcompressor.Daarom wordt er vaak een vergelijking tussen gemaakt scroll versus schroefcompressor.


Rotors van schroefcompressoren zijn nauwkeurig ontworpen en machinaal bewerkt om nauw in elkaar te grijpen.Ze raken elkaar echter niet;ze bewegen eerder in tegengestelde richtingen.


Terwijl ze beginnen te draaien, absorbeert de compressor lucht via een inlaatklep.Door het voortdurende draaien beginnen de rotoren de ruimte ertussen te verkleinen, waardoor de lucht wordt samengedrukt.Daarna wordt de gecomprimeerde lucht naar het midden van de rotoren geduwd, waar deze de compressor verlaat via een afvoerpoort die aan het uiteinde van de rotoren is bevestigd.


Bij de oliegeïnjecteerde schroefcompressoren wordt olie in de compressiekamer aangebracht om als smering van de bewegende delen te dienen.De olie dient niet alleen als smeermiddel, maar voorkomt ook dat lucht de compressiekamer verlaat.


Ontwerpverschil tussen schroef- en centrifugaalcompressor


Het structurele ontwerp van schroef- en centrifugaalcompressoren is de belangrijkste factor die de verschillen tussen deze twee betrouwbare compressoren beïnvloedt.


Centrifugaalcompressoren hebben een ingewikkeld ontwerp, waarbij de belangrijkste componenten met elkaar worden verbonden.Ten eerste is de waaier rechtstreeks verbonden met de as, die wordt geleid door zuigkleppen, lagers en afdichtingen voor stabiliteit en het voorkomen van luchtlekkage.Dan is er de inlaat die omgevingslucht binnenlaat en door de waaier naar de diffusor gaat, die kinetische energie omzet in potentiële energie.Tenslotte is de diffusor gekoppeld aan het uitlaatdeel dat de perslucht verdeelt voor gebruik.


Ontwerpstructuur centrifugaalcompressorSchroefcompressoren bestaan ​​uit twee spiraalvormige rotoren (mannelijk en vrouwelijk) die nauw in elkaar grijpen en in tegengestelde richtingen draaien.De rotoren zijn ingekapseld in een cilindrische behuizing, met inlaat- en uitlaatpoorten voor de in- en uitlaat van lucht.Ze hebben ook andere hoofdonderdelen, zoals de lagers en de koelmantel.


Ontwerpstructuur van schroefcompressor


Schroefcompressor versus centrifugaalcompressor voor- en nadelen

Schroefcompressor versus centrifugaalcompressor kunnen ook worden onderscheiden op basis van hun voor- en nadelen.


Schroefcompressor


Pluspunten

● Ideaal voor een breed scala aan toepassingen en compressieverhoudingen

● Zorgt voor een continue en stabiele luchtstroom

● Energiezuinig met goede prestaties bij deellast

● Geschikt voor kleinere industriële toepassingen


Nadelen

● Vereist vaker onderhoud vergeleken met centrifugaalcompressoren

● Minder effectief voor operaties met extreem hoge snelheid

● Zorgen over olieverontreiniging bij het gebruik van olie-geïnjecteerde schroefcompressoren


Centrifugaalcompressor


Pluspunten

● Perfect voor snelle en dynamische toepassingen

● Geschikt voor variabele luchtstromen

● Vereist minder frequent onderhoud vergeleken met een schroefcompressor

● Geschikt voor grotere industriële toepassingen


Nadelen

● Complexe ontwerpstructuur met veel ingewikkelde onderdelen

● Hoge productiekosten

● Produceer luider geluid en trillingen


Centrifugaalcompressor versus schroefcompressor op prestaties

Er zijn veel factoren achter het verschil tussen centrifugaalcompressor en schroefcompressor.Hieronder zullen we deze twee compressoren vergelijken en hun algehele prestaties bekijken.


● Luchtkwaliteit


Wanneer je luchtkwaliteit als parameter gebruikt om centrifugaal- en schroefcompressoren te vergelijken, is het essentieel om te kijken naar de oplossingen waarop ze zich richten.


Centrifugaalcompressoren hebben een afdelingsontwerp, omdat er veel onderdelen in de constructie zitten en elk ervan unieke functies heeft.Het oliesmeringsgedeelte is anders dan het compressiegedeelte, wat ervoor zorgt dat de lucht niet vervuild raakt.Over het algemeen staan ​​centrifugaalcompressoren bekend om hun dynamische en snelle werking, wat zorgt voor een soepelere compressie en een lagere olieoverdracht.


CentrifugaalcompressorSchroefcompressoren zijn verkrijgbaar in twee soorten: olievrije opties en olie-geïnjecteerde opties.De olievrije types maken geen gebruik van oliesmering, waardoor gegarandeerd wordt dat de perslucht schoon en vrij van verontreinigingen is.De olie-geïnjecteerde typen produceren echter vaak perslucht met olieoverdracht.● Energie-efficiëntie

De efficiëntie van schroefcompressoren versus centrifugaalcompressoren is voornamelijk afhankelijk van de operationele omstandigheden.


Schroefcompressoren zijn het meest energiezuinig bij gebruik in deellastomstandigheden. Daarom zijn ze het meest geschikt voor toepassingen met een variërende luchtvraag, waaronder lage temperatuur warmtepompen.Ze zijn zeer betrouwbaar in het omgaan met start-stopcycli.


Centrifugaalcompressoren zijn daarentegen het meest energie-efficiënt bij gebruik onder bedrijfsomstandigheden met volledige belasting. Daarom zijn ze het meest geschikt voor toepassingen die een constante luchtstroom op hoge snelheid vereisen.Ze zijn zeer betrouwbaar in het omgaan met scenario's met een stabiele en voorspelbare luchtvraag.


● Kosten

Net als bij alle apparatuur is het noodzakelijk om rekening te houden met het kostenverschil tussen een schroefcompressor en een centrifugaalcompressor.


Schroefcompressoren hebben lagere initiële kosten vanwege hun eenvoudige ontwerpconstructie en minder onderdelen in vergelijking met centrifugaalcompressoren.Ze hebben echter hogere bedrijfskosten omdat hun bedieningsmechanisme meer bewegende delen omvat, wat resulteert in frequent onderhoud en reparaties.


Centrifugaalcompressoren hebben daarentegen hoge initiële kosten, vooral vanwege de complexiteit van de constructie en de complexiteit van het ontwerp.Ze hebben echter minder bewegende delen, wat resulteert in minder onderhoud en reparaties.


● Grootte

Een vergelijking van een roterende schroef en een centrifugaalcompressor zal niet compleet zijn zonder de variatie in grootte te vermelden en hoe deze hun functionaliteit beïnvloedt.


Roterende schroefcompressoren hebben een eenvoudig, compact ontwerp, wat zeer gunstig is in installaties met beperkte ruimte.Hun formaat zorgt voor flexibiliteit en zorgt voor een gemakkelijke aanpassing aan variërende ruimtelijke beperkingen.Bij toepassingen met grotere capaciteit zijn schroefcompressoren echter niet altijd de beste, omdat hun ontwerpstructuur hun mogelijkheden beperkt.


Terwijl centrifugaalcompressoren een ingewikkelder ontwerpstructuur hebben.Hun constructie maakt schaalbaarheid mogelijk voor een grotere capaciteit en kan daarom het best worden gebruikt voor toepassingen met uitgebreidere ruimtelijke vereisten.Bovendien worden centrifugaalcompressoren vaak geassocieerd met grotere industriële toepassingen vanwege hun efficiëntie bij het verwerken van een groter luchtvolume.


● Stabiliteit en duurzaamheid

Beide compressoren tonen veerkracht, maar er zijn bepaalde factoren die kunnen worden gebruikt om in dit opzicht een onderscheid te maken tussen schroef- en centrifugale koelmachines.


Schroefkoelers staan ​​bekend om hun robuuste ontwerp en bieden, mits goed onderhouden, een goede stabiliteit en duurzaamheid.Het uitvoeren van reguliere onderhoudspraktijken zoals smering en inspecties kan ook de levensduur ervan verlengen.


Hoewel centrifugale koelmachines op hoge snelheid werken, hebben ze minder bewegende delen.Bovendien hebben ze een bredere externe structuur, waardoor ze stabieler en duurzamer zijn dan schroefkoelers.Het uitvoeren van reguliere onderhoudspraktijken, zoals het controleren op trillingen en balanceren, kan de stabiliteit en levensduur ervan helpen verbeteren.


● Capaciteit

Er is een groot verschil in de capaciteit van schroefkoelmachines versus centrifugaalkoelers, omdat ze tegemoetkomen aan verschillende industriële behoeften.


Schroefkoelers hebben een bredere capaciteit.Ze kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen met verschillende compressieverhoudingen.Hun constructie ondersteunt eersteklas prestaties onder verschillende belastingsomstandigheden, waardoor ze de betere optie zijn voor fluctuerende luchtbehoeften.


Aan de andere kant worden centrifugaalkoelmachines specifiek gebruikt voor grotere industriële toepassingen vanwege hun vermogen om grotere luchtvolumes efficiënt te verwerken.


● Lawaai en trillingen

Schroefcompressor

Geluids- en trillingsniveaus zijn cruciale factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het onderzoeken van het operationele comfort van een schroef- versus centrifugaalcompressor.


Schroefcompressoren produceren vanwege hun compacte ontwerp en meer bewegende delen meer geluid en trillingen.Bovendien draagt ​​het positieve verplaatsingsmechanisme in deze compressoren bij aan het gegenereerde geluid, vooral tijdens start-stop-operaties.


Centrifugaalcompressoren daarentegen produceren vanwege hun dynamische en snelle werkingsmechanisme minder geluid en trillingen.Deze compressoren hebben een soepeler werkingsproces, wat resulteert in een stillere omgeving.


● Onderhoud en reparatie

Onderhoud en reparatie spelen een cruciale rol bij het bepalen welke de beste is tussen een schroefkoelmachine en een centrifugale koelmachine, en hoe hun algehele prestaties worden beïnvloed.


Schroefkoelmachines vereisen, in de eerste plaats vanwege hun verdringermechanisme, regelmatiger onderhoud en reparaties.Ten tweede omvat hun werksysteem meer bewegende delen, wat wrijving veroorzaakt die uiteindelijk na verloop van tijd tot slijtage leidt.Dit kan echter worden verminderd door constante smering en inspectiepraktijken.


Aan de andere kant omvat het werkingssysteem van centrifugale koelmachines minder bewegende delen, wat resulteert in minder frequent onderhoud en reparaties.


● Toepassing

Roterende schroef versus centrifugaalcompressor kunnen ook worden gecategoriseerd op basis van hun toepassingen.Beide compressoren blinken uit in diverse industrieën.


Roterende schroefcompressoren zijn veelzijdig en perfect voor een breed scala aan toepassingen, waardoor ze de beste optie zijn voor industrieën met uiteenlopende compressiebehoeften.Ze zijn het meest efficiënt voor variabele belastingen en start-stopcycli.


Centrifugaalcompressoren zijn het meest geschikt voor grotere industriële toepassingen, vooral voor situaties waarin een constante luchtstroom met hoge snelheid nodig is.Hun dynamische werking en schaalbaarheid maken ze perfect voor veeleisende toepassingen met aanzienlijke capaciteit en efficiëntie.


Schroef versus centrifugaalcompressor in HVAC: welke is beter


Nu we de verschillen tussen centrifugaalcompressor en schroefcompressor hebben besproken, is het tijd om te kiezen welke het beste bij uw behoeften past.


Over het algemeen zijn schroefcompressoren het beste voor een breed scala aan toepassingen, waaronder variabele belastingen en start-stopcyclusoperaties.Centrifugaalcompressoren zijn het beste voor grotere industriële toepassingen die een dynamische werking met een hoge compressiesnelheid vereisen.


Bovendien hebben schroefcompressoren een eenvoudig ontwerp en lagere initiële kosten.Maar vanwege hun werkingsmechanisme waarbij veel bewegende delen betrokken zijn, hebben ze meer onderhoud en reparaties nodig.Dit draagt ​​bij aan hogere exploitatiekosten.Bovendien produceren ze, vanwege de vele bewegende delen, meer geluid en trillingen.


Centrifugaalcompressoren hebben een complex ontwerp en hogere initiële kosten.Maar hun werkingsmechanisme omvat minder bewegende delen, waardoor minder onderhoud en reparaties nodig zijn, wat de bedrijfskosten verlaagt.Door de minder bewegende delen produceren ze minder geluid.


SPRSUN is een van de prominente en betrouwbare fabrikanten van lucht-water-warmtepompen over de wereld.We hebben expertise en kennis bij het kiezen van het beste type compressor voor HVAC, aangezien compressoren een directe invloed hebben op de prestaties van HVAC-systemen.We gebruiken de beste Panasonic-compressor om uit te rusten Chinese warmtepompS.Als u op zoek bent naar de beste professional voor persoonlijk advies over compressoren voor warmtepompen of AC's, neem dan gerust contact met ons op Neem contact met ons op.Related Heat Pump Articles

 • Waarom bevriest mijn zwembadwarmtepomp?

  2021-12-06

  Tijdens het winterseizoen komt er regelmatig wat ijs op de warmtepomp van uw zwembad voor.Als het hele apparaat echter bedekt is met ijs, is er reden tot zorg, omdat uw apparaat niet goed zal functioneren en mogelijk beschadigd raakt. Dit artikel richt zich op mensen die hun zwembadwarmtepomp willen gebruiken Lees Meer
 • Een complete gids: kosten voor luchtwarmtepompen

  2022-01-07

  Warmtepompen zijn verrassend genoeg een 'noodzakelijk' apparaat geworden vanwege hun vermogen om een ​​handige en betrouwbare energiebron te bieden voor iedereen die zijn zwembad wil verwarmen of binnenshuis warm wil blijven.Als u wilt investeren in een verwarmings- of koelunit, zijn warmtepompen ongetwijfeld een geschikte optie die bij uw behoefte past Lees Meer
 • De beste fabrikanten van luchtwarmtepompen van 2022

  2021-10-30

  Lucht/water-warmtepompen zijn voor veel vastgoedeigenaren een zeer efficiënte en duurzame verwarmingsoplossing.Deze waardevolle apparaten helpen geld te besparen op de energierekening, hebben een lage CO2-voetafdruk, hebben een hoge Seasonal Coefficient of Performance (SCOP), kunnen worden gebruikt voor verwarming en koeling, hebben een laag hoofdverbruik Lees Meer
 • Waarom kiezen voor een inverterwarmtepomp om uw zwembad te verwarmen?

  2021-11-30

  Het is frustrerend en ongemakkelijk om te zwemmen als het weer een beetje koud is.Door de weersveranderingen kunnen de temperaturen aanzienlijk dalen, vooral tijdens bewolkte dagen of in de winter.Een aanzienlijke temperatuurdaling kan een zwembad onbruikbaar maken.Ongeveer 90% van de zwembaden in de VS wordt twee tot drie keer gebruikt Lees Meer

Recommended Heat Pump Products

Air Source Monoblock Heat Pumps forHot Water/House Heatin

Guangzhou SPRSUN New Energy Technology Development Co., Ltd.

Een professionele warmtepomp producent sinds 1999
No.15 Tangxi Road, Yinsha lndustrial Park, Xintang, Zengcheng , Guangzhou, Guangdong, China, 511338
 

Neem contact op met SPRSUN. 24/7 ondersteuning. We nemen zo spoedig mogelijk contact op!

Tel: 0086-20-82181867
Telefoon: 0086-18933985692
WhatsApp: 0086-18933985692