Home / Heat Pump Blog / Industrie nieuws / Industrieblog / Verschillen tussen R290- en R32-warmtepompen

Verschillen tussen R290- en R32-warmtepompen

Aantal Bladeren:0     Auteur:Site Editor     Publicatie tijd: 2023-03-10      Oorsprong:aangedreven

f24dd7808041b74c3d24b080b1f913d

Warmtepompen zijn essentieel in verwarmings- en koelsystemen die veel worden gebruikt in woningen en commerciële ruimtes.Het kiezen van het juiste koelmiddel voor een warmtepomp is van cruciaal belang omdat dit van invloed is op de energie-efficiëntie, de impact op het milieu, de veiligheid en de kosten van het systeem.Twee veel voorkomende koelmiddelen die in warmtepompen worden gebruikt, zijn R290 en R32, die verschillende kenmerken en toepassingen hebben.De werking en geschiktheid van de warmtepomp hangt vooral af van het type koudemiddel dat ze gebruiken.Dit artikel onderzoekt de verschillen tussen R290- en R32-warmtepompen.


Wat is R290?


R290 is een koolwaterstofkoelmiddel, ook bekend als propaan.Het wordt gebruikt als koelmiddel in verschillende koel- en verwarmingstoepassingen, waaronder warmtepompen, airconditioners en koelsystemen.Het aardopwarmingsvermogen (GWP) van R290 is drie, laag gewaardeerd en ver onder de norm van 150, waardoor het een milieuvriendelijk alternatief is voor de meeste andere koelmiddelen zoals R22 en R410A.Het heeft ook een hoge latente verdampingswarmte, wat betekent dat het een grote hoeveelheid warmte-energie kan absorberen wanneer het verdampt, waardoor het een efficiënt koelmiddel is.

R290 is echter ontvlambaar, dus tijdens installatie, onderhoud en verwijdering moeten specifieke veiligheidsmaatregelen worden genomen om brandgevaar te voorkomen.Ondanks zijn ontvlambaarheid wordt R290 steeds vaker gebruikt als koelmiddel in verschillende toepassingen vanwege de lage impact op het milieu en het hoge rendement.


Wat is R32?


R32 is een koelmiddel dat veel wordt gebruikt in airconditioning- en warmtepompsystemen.Het behoort tot de koudemiddelenfamilie van fluorkoolwaterstoffen (HFK's), wat betekent dat het geen chloor bevat en een laag ozonafbrekend potentieel (ODP) heeft.Het aardopwarmingsvermogen (GWP) van R32 bedraagt ​​675, aanzienlijk lager dan veel andere koelmiddelen die in het verleden zijn gebruikt.

Het is ook energiezuiniger dan sommige andere koelmiddelen, waardoor de bedrijfskosten gedurende de levensduur van een systeem kunnen worden verlaagd.R32 is niet brandbaar, maar kan licht giftig zijn als het in grote hoeveelheden wordt ingeademd.Vanwege de lage impact op het milieu en de energie-efficiëntie is R32 een populaire keuze geworden voor gebruik in airconditioning- en warmtepompsystemen over de hele wereld.


Verschillen tussen R290- en R32-warmtepompen


De koudemiddelen brengen hun unieke eigenschappen naar de warmtepompen, waardoor er onderlinge verschillen ontstaan.De belangrijkste verschillen tussen deze warmtepompen verschijnen op het volgende gebied.


Koelmiddel eigenschappen


Beide warmtepompen gebruiken verschillende koudemiddelen.R290, ook bekend als propaan, heeft bijvoorbeeld een lager aardopwarmingsvermogen (GWP) en een lager ozonafbrekend potentieel (ODP) dan R32.R290 heeft een GWP van 3 en een ODP van 0, terwijl R32 een GWP van 675 en een ODP van 0 heeft.


Efficiëntie


R32 heeft een hogere volumetrische koelcapaciteit dan R290, wat betekent dat R32-warmtepompen efficiënter zijn in termen van koelvermogen per volume-eenheid koelmiddel.De koelcapaciteit van R32 per volume-eenheid is ongeveer 87% meer dan die van R290.Een R290-systeem zou een compressor met een grotere cilinderinhoud nodig hebben om dezelfde koelbelasting te behouden.


Veiligheid


R290 is brandbaar en vereist dat er specifieke veiligheidsmaatregelen worden genomen tijdens de installatie en het onderhoud van R290-warmtepompen.

Aan de andere kant is R32 niet brandbaar, maar kan licht giftig zijn als het in grote hoeveelheden wordt ingeademd.Als u voor veiligheid kiest, zorg er dan voor dat u de juiste opstelling heeft voor de warmtepomp van uw voorkeur.


Beschikbaarheid


R32 wordt op grotere schaal gebruikt in warmtepompen dan R290, dus het is mogelijk gemakkelijker verkrijgbaar en gemakkelijker om vervangende onderdelen voor R32-warmtepompen te vinden dan R290-warmtepompen.


Kosten


De kosten van R290 zijn over het algemeen lager dan die van R32 vanwege de lagere GWP- en ODP-waarden.Daarom zijn R290-warmtepompen goedkoper dan R32.De kosten van de warmtepomp zelf kunnen echter variëren, afhankelijk van de fabrikant, het formaat en de kenmerken.


Bedrijfsdruk


R32 werkt op een hogere druk dan R290.Dit kan de warmtepompen geschikter maken voor gebruik in grotere systemen waar een hogere druk vereist is, maar het kan het ook moeilijker maken om ze te hanteren en te onderhouden dan R290-warmtepompen.


Milieu-impact


Hoewel R290 een lager GWP heeft dan R32, is het ook een koolwaterstofkoelmiddel dat kan bijdragen aan de vorming van smog als het in de atmosfeer terechtkomt.R32 daarentegen is een fluorkoolwaterstofkoelmiddel dat kan bijdragen aan de opwarming van de aarde als het vrijkomt.


Efficiëntie bij koudere temperaturen


R290-warmtepompen hebben een hogere prestatiecoëfficiënt (COP) dan R32 warmtepompen bij lagere buitentemperaturen, waardoor ze een betere keuze zijn voor koude klimaten.R32-warmtepompen presteren daarentegen beter bij hogere buitentemperaturen.


Energieverbruik


R32-warmtepompen verbruiken doorgaans minder energie dan R290-warmtepompen vanwege hun hogere rendement.Dit aspect kan resulteren in lagere bedrijfskosten gedurende de levensduur van het systeem en kan de aanvankelijk hoge prijs compenseren.


Geluidsniveau


R32-warmtepompen zijn doorgaans stiller dan R290-warmtepompen vanwege hun lagere bedrijfsdruk en soepelere werking.Dit kan een belangrijke overweging zijn in woonomgevingen waar geluidsniveaus een probleem kunnen zijn.


Waar u op moet letten bij het kiezen tussen R290-warmtepompen en R32-warmtepompen


De keuze tussen R290- en R32-warmtepompen hangt af van verschillende factoren, waaronder de specifieke toepassing, wettelijke vereisten, veiligheidsoverwegingen en persoonlijke voorkeuren.Hier zijn een paar factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen tussen de twee opties:


Wanneer kan men R290-warmtepompen gebruiken?


Hier volgen enkele situaties waarin R290-warmtepompen specifiek voor verwarmings- en koelsystemen een goede keuze kunnen zijn:

1. U hebt kleine tot middelgrote warmtepompen nodig: R290 is geschikt voor kleine tot middelgrote verwarmings- en koelsystemen, zoals woonhuizen, kleine bedrijven en kantoren.De hoge energie-efficiëntie en lage bedrijfskosten maken het een aantrekkelijke optie voor deze toepassingen.

2. Koude klimaten: R290 heeft een hoge prestatiecoëfficiënt (COP) bij lage omgevingstemperaturen, waardoor het een goede keuze is voor verwarmingstoepassingen in koude klimaten.Het kan betrouwbare en efficiënte verwarming bieden, zelfs als de temperatuur onder het vriespunt zakt.

3. Milieuvriendelijke systemen: Zoals eerder vermeld heeft R290 een zeer laag aardopwarmingsvermogen (GWP) van 3, waardoor het een uitstekende keuze is voor milieuvriendelijke verwarmings- en koelsystemen.Het is ook niet corrosief en niet giftig, waardoor het een veilige en betrouwbare optie is.

4. Residentiële en commerciële opstellingen: R290-warmtepompen kunnen worden gebruikt in zowel residentiële als commerciële toepassingen, zoals woningen, kantoren en winkelruimtes.Ze kunnen efficiënte en betrouwbare verwarming en koeling bieden en tegelijkertijd de impact op het milieu verminderen.

5. Bestaande systemen achteraf aanpassen: R290 kan worden gebruikt om bestaande verwarmings- en koelsystemen die andere koelmiddelen gebruiken, achteraf aan te passen.Dit kan energiebesparingen opleveren en de impact op het milieu verminderen zonder dat een volledige systeemvervanging nodig is.


Wanneer kun je het beste R32-warmtepompen gebruiken?


R32 is een veelgebruikt koelmiddel in warmtepompen vanwege de hoge energie-efficiëntie, de lage impact op het milieu en de naleving van de regelgeving.Hier zijn enkele situaties waarin R32 warmtepompen misschien een goede keuze:

1. Energie-efficiëntie: R32 heeft een hoge prestatiecoëfficiënt (COP), wat betekent dat het meer verwarmings- of koelvermogen kan leveren voor dezelfde hoeveelheid energie-input als andere koelmiddelen.Dit maakt het een uitstekende keuze voor toepassingen waarbij energie-efficiëntie een prioriteit is, zoals in residentiële en commerciële gebouwen.

2. Naleving van regelgeving: R32 voldoet aan de nieuwste regelgeving op het gebied van koelmiddelen, zoals de F-gassenverordening van de EU, die tot doel heeft het gebruik van koelmiddelen met een hoog GWP geleidelijk af te schaffen.R32 heeft een laag aardopwarmingsvermogen (GWP) van 675, veel lager dan oudere koelmiddelen zoals R410A.

3. Veiligheid: R32 is geclassificeerd als een A2L-koelmiddel, wat betekent dat het een lage ontvlambaarheidsclassificatie heeft en als veilig wordt beschouwd voor verwarmings- en koelsystemen.Het is ook niet-giftig en niet-ozonaantastend, waardoor het een veilige en milieuvriendelijke optie is.

4. Beschikbaarheid: R32 is overal verkrijgbaar en kan in verschillende warmtepompsystemen worden gebruikt, waardoor het een handige en kosteneffectieve optie is.

5. Kosten: R32 kan een kosteneffectieve optie zijn voor warmtepompen vanwege de hoge energie-efficiëntie en lage bedrijfskosten.Er is ook minder koelmiddel nodig dan andere koelmiddelen zoals R410A, waardoor de installatie- en onderhoudskosten kunnen worden verlaagd.


Het kiezen van het juiste koelmiddel voor een warmtepomp is een cruciale beslissing die van invloed kan zijn op de efficiëntie, veiligheid, kosten en impact op het milieu van het systeem.R290 en R32 zijn twee veelgebruikte koelmiddelen die in warmtepompen worden gebruikt, elk met unieke kenmerken en toepassingen.

Hoewel R290 een geschikte keuze is voor milieuvriendelijke toepassingen, kleine en middelgrote toepassingen en koude klimaten, wordt R32 vaak gebruikt voor energie-efficiëntie, naleving van regelgeving, veiligheid en beschikbaarheid.Het is essentieel om een ​​gekwalificeerde HVAC-professional te raadplegen om te bepalen welk koelmiddel de beste keuze is voor uw specifieke toepassing.Related Heat Pump Articles

 • Waarom bevriest mijn zwembadwarmtepomp?

  2021-12-06

  Tijdens het winterseizoen komt er regelmatig wat ijs op de warmtepomp van uw zwembad voor.Als het hele apparaat echter bedekt is met ijs, is er reden tot zorg, omdat uw apparaat niet goed zal functioneren en mogelijk beschadigd raakt. Dit artikel richt zich op mensen die hun zwembadwarmtepomp willen gebruiken Lees Meer
 • Een complete gids: kosten voor luchtwarmtepompen

  2022-01-07

  Warmtepompen zijn verrassend genoeg een 'noodzakelijk' apparaat geworden vanwege hun vermogen om een ​​handige en betrouwbare energiebron te bieden voor iedereen die zijn zwembad wil verwarmen of binnenshuis warm wil blijven.Als u wilt investeren in een verwarmings- of koelunit, zijn warmtepompen ongetwijfeld een geschikte optie die bij uw behoefte past Lees Meer
 • De beste fabrikanten van luchtwarmtepompen van 2022

  2021-10-30

  Lucht/water-warmtepompen zijn voor veel vastgoedeigenaren een zeer efficiënte en duurzame verwarmingsoplossing.Deze waardevolle apparaten helpen geld te besparen op de energierekening, hebben een lage CO2-voetafdruk, hebben een hoge Seasonal Coefficient of Performance (SCOP), kunnen worden gebruikt voor verwarming en koeling, hebben een laag hoofdverbruik Lees Meer
 • Waarom kiezen voor een inverterwarmtepomp om uw zwembad te verwarmen?

  2021-11-30

  Het is frustrerend en ongemakkelijk om te zwemmen als het weer een beetje koud is.Door de weersveranderingen kunnen de temperaturen aanzienlijk dalen, vooral tijdens bewolkte dagen of in de winter.Een aanzienlijke temperatuurdaling kan een zwembad onbruikbaar maken.Ongeveer 90% van de zwembaden in de VS wordt twee tot drie keer gebruikt Lees Meer

Recommended Heat Pump Products

Air Source Monoblock Heat Pumps forHot Water/House Heatin

Guangzhou SPRSUN New Energy Technology Development Co., Ltd.

Een professionele warmtepomp producent sinds 1999
No.15 Tangxi Road, Yinsha lndustrial Park, Xintang, Zengcheng , Guangzhou, Guangdong, China, 511338
 

Neem contact op met SPRSUN. 24/7 ondersteuning. We nemen zo spoedig mogelijk contact op!

Tel: 0086-20-82181867
Telefoon: 0086-18933985692
WhatsApp: 0086-18933985692