Aantal Bladeren:0 Auteur:Site Editor Publicatie tijd: 2022-11-24 Oorsprong:aangedreven
Frankrijk loopt voorop in de doelstelling van Europa om het eerste klimaatneutrale continent te worden, en duurzame verwarming en koeling is een Franse prioriteit, zowel nationaal als internationaal.Warmtepompen zijn een belangrijke technologie om dit doel te helpen bereiken door middel van ecologische en energie-efficiënte verwarming, koeling en warmwaterbereiding.Warmtepompen maken efficiënt gebruik van elektriciteit om omgevingswarmte uit de lucht, het water of de grond te benutten voor verschillende residentiële, commerciële en industriële toepassingen.
Warmtepompen bieden verschillende voordelen ten opzichte van conventionele verwarmingsoplossingen.Warmtepompen hebben een zeer efficiënte energie-naar-warmte-omzettingsgraad en besparen CO2 uitstoot.Bovendien zijn ze kosteneffectief in gebruik en onderhoud, waardoor ze ideale alternatieven zijn voor ovens, boilers, centrale ventilatie of airconditioners.Het transformeren van de verwarmingsmarkten door de introductie van een hoge energie-efficiëntie is van cruciaal belang voor het verwezenlijken van de algemene klimaatambities van de landen en de EU.
De Franse regering heeft doelstellingen vastgesteld en beleid geformuleerd om de ecologische transitie naar hernieuwbare energiebronnen te vergemakkelijken.Bovendien streeft het REPowerEU-plan van de EU ernaar om de jaarlijkse inzet van warmtepompen de komende jaren aanzienlijk te verhogen om de afhankelijkheid van de EU van gasimporten te verminderen.Al deze factoren en de toenemende acceptatie van warmtepompen als energieoplossing in Frankrijk vertegenwoordigen onbenutte kansen voor leveranciers van warmtepompen.Hierin vindt u een uitgebreid overzicht van de warmtepompmarkt, het onderzoek en het beleid in Frankrijk.
Frankrijk is de afgelopen tien jaar getuige geweest van een gestage groei in het gebruik van warmtepompen, dankzij de introductie van verschillende soorten installaties.Tegenwoordig vormt het land een van de belangrijkste markten voor warmtepompen in Europa.Volgens de meest recente gegevens van de European Heat Pump Association (EHPA) telde Frankrijk in 2018 ruim 2,3 miljoen warmtepompen. Deze installaties genereerden samen 37 terawattuur (TWh) energie (hernieuwbaar) en bespaarden 9,4 miljoen. Mt in CO2 uitstoot.
In 2018 werden in Frankrijk 275.000 warmtepompen verkocht, wat neerkomt op een groei van 12,3% ten opzichte van het voorgaande jaar.Een blik op de tijdlijn laat zien dat de verkoop van warmtepompen in het land sinds 2010 gestaag is toegenomen. In 2020 was Frankrijk de grootste markt voor de verkoop van warmtepompen in Europa, met bijna 400.000 verkochte warmtepompen in 2020. Frans, Duits , en de Italiaanse omzet was goed voor de helft van de jaarlijkse omzet van Europa.
De schaalvergroting van de Franse warmtepompmarkt kan gedeeltelijk worden toegeschreven aan de hernieuwde politieke drang naar het koolstofvrij maken en energie-efficiëntie.Franse energieagentschappen hebben warmtepompen geïdentificeerd als groene technologieën die baat kunnen hebben bij financiële steun.
De sterke groei op de Franse warmtepompmarkt zou omhoog kunnen schieten naarmate de implementatie van het bovengenoemde REPowerEU op gang komt.Andere belangrijke aanjagers van de ontwikkelingen op de Franse warmtepompmarkt zijn onder meer:
Lage elektriciteitsprijzen – Frankrijk heeft lage elektriciteitsprijzen vergeleken met het EU-gemiddelde.Dit is gunstig voor de adoptie en implementatie van warmtepompen.
Toegenomen vraag naar koeling – Frankrijk is getuige van een groeiende vraag naar koeling in residentiële, commerciële en industriële ruimtes.De toegenomen digitale infrastructuur, zomertemperaturen en de inefficiëntie van stadskoelingsnetwerken zijn belangrijke drijvende krachten achter deze vraag.Warmtepompen vormen een haalbare koelingsoptie voor eindgebruikers.
Merk op dat dit de meest populaire typen warmtepompen op de Franse markt zijn lucht-water warmtepompen, inclusief lucht-water- en lucht-lucht-warmtepompen, waarnaar de vraag de afgelopen tien jaar is toegenomen.Lucht/water-warmtepompen zetten de latente energie uit de buitenlucht om in warmte voor verwarmingsdoeleinden.Met deze warmtepompen verwarm je binnenruimtes of water.Lucht-waterwarmtepompen verminderen het energieverbruik dankzij hun hoge efficiëntie, weinig onderhoud en ideaal voor zowel warm als koud weer.
SPRSUN is een van de grootste leveranciers van lucht-water-warmtepompen van topkwaliteit en heeft talloze klanten bediend en projecten in Frankrijk begeleid.SPRSUN levert ook andere typen warmtepompen, waaronder inverterwarmtepompen, warmtepompen voor koud klimaat, warmtepompboilers, zwembadwarmtepompen en geothermische warmtepompen.
Samenwerking in de Franse en internationale industrieën is van cruciaal belang geweest bij het creëren van energieoplossingen voor het land van vandaag.Meerdere fabrikanten, leveranciers en installatiedeskundigen werken bijvoorbeeld vaak samen om commerciële en industriële warmtepompoplossingen te implementeren.Dit heeft innovatieve combinaties van oplossingen mogelijk gemaakt.
Een koper in Frankrijk kan tegenwoordig uitgebreide warmtepompoplossingen voor zijn behoeften aanschaffen zonder afhankelijk te zijn van meerdere leveranciers en dienstverleners.
De warmtepompoplossingen die SPRSUN biedt, zijn hiervan een goed voorbeeld.Niettemin implementeren meerdere netwerken in het land warmtepompen die gebruik maken van innovatieve energiebronnen en technologieën.Warmtepompen die zijn geïntegreerd in de verwarming van woningen, grootschalige commerciële of industriële gebouwen en stadsverwarming zijn het resultaat van technologische competentie en uitgebreide industriële ervaring.
Tegenwoordig heeft Frankrijk een van de sterkste regelgevingssystemen van Europa.Daarom moeten leveranciers van warmtepompen goed thuis zijn in het naleven van de regelgeving op zowel nationaal als EU-niveau.Leveranciers moeten ook competent zijn in het aanschaffen, installeren en onderhouden van hun verwarmings- en koelsystemen.
Er wordt ook verwacht dat de EU warmtepompen als een duurzame technologie beschouwt, afhankelijk van de hernieuwbaarheid van de energiebron.Dit kan de weg vrijmaken voor uitgebreide investeringen en onderzoek naar de sector als onderdeel van de Europese Green Deal.
Als integraal onderdeel van het koolstofarm maken van de hitte hebben warmtepompen de afgelopen jaren beleidssteun gekregen in Frankrijk.Naast de EU-wetgeving heeft Frankrijk een robuust regelgevingssysteem geïmplementeerd dat hernieuwbare energie en de vermindering van het energieverbruik heeft aangemoedigd en blijft stimuleren.
Frankrijk heeft in zijn beleidskader verschillende instrumenten opgenomen, waaronder regelgeving, informatie- en bewustmakingsacties en financiële prikkels om deze doelstellingen te helpen verwezenlijken.
Frankrijk verwacht bijvoorbeeld dat in 2030 38% van het uiteindelijke warmteverbruik van het land afkomstig zal zijn uit hernieuwbare bronnen. Ook zou hernieuwbare energie 33% van het bruto eindenergieverbruik van Frankrijk moeten vertegenwoordigen.Frankrijk streeft er ook naar om de hoeveelheid hernieuwbare energie die wordt geleverd door stadsverwarmings- en -koelingsnetwerken te vervijfvoudigen in vergelijking met 2015 als referentiejaar.De twee belangrijkste beleidsmaatregelen voor hernieuwbare energie die van invloed kunnen zijn op de warmtepompmarkt zijn:
RE2020 – Een verordening die het energieverbruik beperkt dat niet-hernieuwbare energieën produceren in nieuwe gebouwen.Nieuwe individuele en collectieve woningen die uitsluitend op gas werken, krijgen een verwarmingsinstallatiedrempel.Verwacht wordt dat deze maatregel klanten ertoe zal aanzetten warmtepompen te gebruiken voor hun verwarmingsbehoeften, in plaats van aansluiting op een stadsverwarmingsnetwerk.
Meerjarige energieprogrammering – Een reeks doelstellingen die gericht zijn op het eindenergieverbruik van elke hernieuwbare sector voor de periode 2019 tot en met 2028. Volgens de doelstellingen op het gebied van de energieproductie moeten aerothermische warmtepompen tegen 2023 een volume van 35 TWh bereiken en tegen 2028 een volume van 45 TWh. Geothermische warmtepompen moeten tegen 2028 een volume van 4,6 TWh bereiken. 2023 en tot 7 TWh in 2028.
De Franse overheid heeft ook een verscheidenheid aan stimuleringsprogramma's geïmplementeerd die door de jaren heen hebben bijgedragen aan een aanzienlijke impuls op de Franse warmtepompmarkt.Het Warmtefonds en het Energiebesparingscertificaat zijn langetermijnstimulansen om het commerciële gebruik van warmtepompen te stimuleren.De overheid voert het Warmtefonds uit (Le Fonds Chaleur) om huishoudens, bedrijven, instellingen en gemeenschappen te helpen over te stappen op verwarming en koeling met behulp van hernieuwbare en teruggewonnen energiebronnen.
Het huidige jaarlijkse budget van Het Warmtefonds bedraagt 350 miljoen euro, waarbij de totale subsidies de afgelopen tien jaar ruim 2,6 miljard euro bedroegen.Het was een van de toezeggingen die zijn gedaan tijdens het Grenelle Environment Forum en ondersteunt de ontwikkeling van warmtepompen naast thermische zonne-energie, geothermische energie en biomassa (biogas).
Deze stimulering richt zich op de collectieve woningbouw en industrie.Een ander doel van de stimulans was het verlagen van de verwarmingskosten en het stimuleren van de diversificatie van de energievoorziening.
De energiebesparingscertificaten (Certificaten d'Economie d'Energie) dienen als sturingsinstrument waarbij energieleveranciers verplicht worden het energieverbruik terug te dringen.De incentive bestaat uit gedefinieerde doelstellingen en quota over een vaste periode.Energieleveranciers moeten deze doelstellingen verwezenlijken om financiële boetes te voorkomen.Vanaf 2006 zijn de verplichtingen toegenomen en de verwachting is dat de Energiebesparingscertificaten de duurzame energiesector op lange termijn zullen blijven promoten, inclusief de warmtepompmarkt.
Andere opmerkelijke stimuleringsregelingen zijn onder meer de ECO-rentelening en verlaagde BTW-tarieven voor renovatie.De heffingskorting Energietransitie verleende vastgoedeigenaren een heffingskorting voor de aanschaf en installatie van de meest efficiënte energiebesparende of energieproducerende apparatuur of materialen.Dankzij deze maatregel zijn in Frankrijk miljoenen woningen gerenoveerd.
De Franse warmtepompmarkt kwam echt van de grond toen warmtepompboilers werden geïntegreerd in de subsidieregeling voor de retrofitmarkt en nieuwe individuele eigendommen.Het hoogste groeipercentage in de verkoop van warmtepompen in Frankrijk werd niet verrassend tussen 2013 en 2014 geregistreerd.Merk op dat Frankrijk tien jaar geleden begon met het implementeren van beleid dat de warmtepompmarkt hielp bevorderen.
Dit beleid had vooral gevolgen voor de bouwsector.De gebouwensector vertegenwoordigt een aanzienlijk deel van het eindenergieverbruik in Frankrijk.Het is geen wonder dat dit een sleutelvraagstuk is in het energie-efficiëntiebeleid.Het verbeteren van de thermische prestaties van gebouwen is essentieel voor de algehele energie-efficiëntie, de ontwikkeling van hernieuwbare energie en het terugdringen van broeikasgassen.
Vanaf 2013 versterkten de thermische regelgeving de eisen aan de thermische prestaties van nieuwe gebouwen.Als onderdeel van de eisen moeten de gebouwen minder dan 50 kWh primaire energie per vierkante meter verbruiken.Dit geldt voor water- en ruimteverwarming, ventilatie, koeling en verlichting.Dit beleid heeft het energieverbruik aanzienlijk aangescherpt.In de vorige regeling werd de vergoeding voor energieverbruik gemoduleerd op basis van het type verwarmingssysteem.
Voor Frankrijk is het waarborgen van de energiezekerheid essentieel voor het goed functioneren van industrieën, ondernemingen, bedrijven en huishoudens.De adoptie van hernieuwbare energiebronnen, zoals warmtepompen, blijft een cruciale rol spelen op deze afdeling.Daartoe heeft de overheid een robuust beleidskader geïmplementeerd dat de ontwikkeling van de Franse warmtepompmarkt bevordert, waardoor complete oplossingen voor warmtepompsystemen zeer gewild zijn in het land.
2021-12-06
2022-01-07
2021-10-30
2021-11-30