Wat is R410A-koelmiddel?

Aantal Bladeren:0     Auteur:Site Editor     Publicatie tijd: 2023-09-26      Oorsprong:aangedreven

Wat is R410A-koelmiddel?


De industrie beschikt over vele soorten koelmiddelen, en fabrikanten selecteren deze op basis van verschillende eigenschappen, waaronder hun potentieel voor aantasting van de ozonlaag, het broeikaseffect, energie-efficiëntie, enz. Hoewel er verschillende varianten zijn, is R-410A het meest gebruikte koelmiddel in de wereld. Verenigde Staten.


Wat is een koelmiddel?

Dit verwijst naar een werkvloeistof die wordt gebruikt in het koelproces van warmtepompen en airconditioningsystemen.In de meeste gevallen gaat het om het proces waarbij het koelmiddel een faseovergang ondergaat van vloeistof naar gas en terug.


Bij gebruik in een airconditioner kunnen koelmiddelen worden gebruikt om uw huis tijdens de warme seizoenen te koelen.Bovendien kunnen koelmiddelen worden gebruikt om uw huis tijdens koude seizoenen warm te houden met behulp van een warmtepomp.


U moet ook op de hoogte zijn van diverse essentiële informatie over koelmiddelen, zodat u de juiste beslissingen kunt nemen.Koudemiddelen zijn bijvoorbeeld sterk gereguleerd vanwege hun ontvlambaarheid en toxiciteit.


Ze zijn ook gereguleerd vanwege de bijdrage van HCFK's en CFK's aan de aantasting van de ozonlaag en de bijdrage van het HFK-koelmiddel aan de klimaatverandering.Koudemiddelen zijn 50 keer efficiënter dan lucht en tien keer efficiënter dan water.Het zijn gereguleerde stoffen vanwege hun ontvlambaarheid, toxiciteit en hoge druk.


Ze moeten worden afgehandeld door gecertificeerde of gekwalificeerde ingenieurs of relevante klassen.Ze worden gebruikt in DX- of Direct Expansion-systemen om energie over te dragen tussen omgevingen, dat wil zeggen van binnen in een gebouw naar buiten.Blijf lezen voor meer informatie over koelmiddelen, vooral de R-410A-variant.


Wat is het R-410A-koelmiddel?

R-410A is een fluorkoolwaterstof of HFC, een koelmiddelvariant die wordt gebruikt voor warmtepompunits en airconditioningsystemen.Het koelmiddel is ook bekend als Genetron R-410A of Puron.Het is ontwikkeld ter vervanging van R-22-koelmiddel, omdat bleek dat dit laatste de ozonlaag aantast. R-22-koelmiddel wordt geleidelijk uitgefaseerd vanwege de schadelijke gevolgen voor het milieu.R-410A is onbrandbaar, niet corrosief, niet giftig en vernietigt de ozon niet.Het is gemaakt van twee verbindingen, R-125 en R-32, in een verhouding van 50/50.Aanvankelijk was het koelmiddel roze gekleurd;producenten hebben echter een standaard lichtgrijze kleur behouden.


Het Amerikaanse Congres heeft de AIM (American Innovation and Manufacturing) Act aangenomen, die de EPA (US Environmental Protection Agency) opdracht geeft de productie en het gebruik van HFK's (Koolwaterstoffluorkoolwaterstoffen) geleidelijk af te bouwen.HFK's dragen bij aan de klimaatverandering en de toegenomen opwarming van de aarde.


De regels van de AIM Act zijn bedoeld om het HFK-gebruik tegen 2036 met 85% te verminderen. Deze regel zal uiteindelijk R-410A beperken, aangezien het HFK R-125 bevat en waarschijnlijk zal worden vervangen door andere koelmiddelen.


Geschiedenis van R-410A-koelmiddel

Honeywell (aanvankelijk Allied Signal genoemd) creëerde en patenteerde R-410A in 1991, en andere mondiale producenten kregen een licentie om het koelmiddel te produceren.Honeywell blijft echter leider op het gebied van verkoop en capaciteit.Het koelmiddel werd in 1996 met succes op de markt gebracht in airconditioningsystemen.


Overgang van de R-22-koelmiddelen naar de R410A-variant

Het koelmiddel R-410A is populair geworden in de meeste westerse landen, waaronder Japan, Europa en de Verenigde Staten.Dit is grotendeels te danken aan de systematische uitfasering van de koudemiddelvariant R-22.Bij de meeste conditioners die R-22 gebruikten, moesten verschillende onderdelen worden vervangen toen de overstap naar R-410A plaatsvond.Dit kwam doordat laatstgenoemden onder hogere druk werkten.


Bovendien vereisten systemen die zijn ontworpen voor R-410A-koelmiddelen dat onderhoudspersoneel tijdens het onderhoud nieuwe gereedschappen, veiligheidsnormen, technieken en apparatuur moest gebruiken.De fabrikanten van apparatuur zijn op de hoogte van de veranderingen en vereisen dat professionele servicemensen zich laten certificeren voor het installeren en onderhouden van de systemen.


Uit met R-22, in met R-410A

Het Montreal Protocol bevatte verschillende voorwaarden die dicteerden dat de Amerikaanse Environmental Protection Agency de productie en import van R-22-koelmiddelen geleidelijk zou stopzetten.R-410A-koelmiddelen vervingen in 2010 het R-22-koelmiddel voor Amerikaanse fabrikanten van warmtepompen en airconditioners.


De VS namen deze beslissing omdat het koudemiddel R22 de ozonlaag drastisch aantastte en daarmee het ecosysteem schaadde.Bovendien hebben de lekkages van het R22-koelmiddel een zeer negatief effect op de planeet.De kans is groot dat als u een unit heeft die R-22-koelmiddelen gebruikt, u binnenkort plannen moet maken om over te schakelen.


Houd er rekening mee dat R-22-koelmiddelen steeds duurder worden en dat het niet illegaal is om units te hebben die R-22-koelmiddelen gebruiken.De uitfasering heeft echter gevolgen voor het aanbod en leidt tot hogere kosten.Het heeft ook invloed op het onderhoud van uw R-22-unit, omdat de kans groter is dat uw HVAC-servicemonteur geen toegang heeft tot een R-22-koelmiddel om te gebruiken bij het repareren of onderhouden van uw HVAC-systeem.


Andere landen hebben verschillende data voor de uitfasering;de VS verbood echter de productie of import van R-22-koelmiddelen.De enige beschikbare bronnen voor het koelmiddel zijn terugwinning uit bestaande apparaten en eerdere voorraden.Het gebruik van koelmiddel R-410A heeft zich snel uitgebreid en het koelmiddel R-22 snel vervangen.


De milieueffecten van R-410A

In tegenstelling tot andere alkylhalogenide-koelmiddelen bevat het R-410A-koelmiddel geen chloor en broom.Het bevat fluor, dat de ozonlaag niet aantast, waardoor het een populairdere optie wordt sinds ozonafbrekende koelmiddelvarianten geleidelijk worden uitgefaseerd.Toch is het aardopwarmingspotentieel groter dan dat van CO2.


Hoe dan ook, R-410A biedt een hogere SEER-classificatie dan R-22-systemen omdat ze het stroomverbruik verminderen.In sommige gevallen is de impact van de opwarming van de aarde kleiner dan die van R-22-systemen.Het koelmiddel verdient de voorkeur wanneer de aantasting van de ozonlaag op de korte termijn belangrijker is dan de vermindering van het broeikaseffect.


R-410A: Eigenschappen

R-410A is een HFC-koelmiddel (fluorkoolwaterstof) dat bestaat uit R-125 en R-32 in gelijke delen.De chemische formule van het koelmiddel is CHF2CF3 + CH2F2.Het is geclassificeerd als een azeotropisch koelmiddelmengsel, wat impliceert dat de twee daaraan toegevoegde verbindingen bij verschillende temperaturen koken.


De verbinding heeft een minimaal glijvermogen, wat betekent dat er temperatuurverschillen zijn tussen het moment waarop de eerste stof begint te koken en de tweede stopt.Het mengsel heeft een kookpunt van -55,3 graden Fahrenheit.


Bovendien heeft R-410A een kritische temperatuur van 163 graden Fahrenheit en een kritische druk van 711 PSI.Het heeft geen potentieel voor aantasting van de ozonlaag, heeft een potentieel voor de opwarming van de aarde van 1890, en valt in de A1 ASHRAE-veiligheidsgroep.


Gebruik R-410A-koelmiddel

R-410A-koelmiddel is perfect voor nieuwe hogedruksystemen zoals kastunits, waterkoelingsapparatuur, koelapparaten die worden gebruikt in comfort-airconditioningsystemen en gesloten regeleenheden.Het koelmiddel R-410A wordt gebruikt in diverse industriële en commerciële koeltoepassingen.


Het heeft echter een paar nadelen, waaronder een hoge mate van oververhitting en compressiedruk.Bovendien heeft het koelmiddel een verhoogd aardopwarmingsvermogen (GWP).Het broeikaseffect van R-410A is 1890, terwijl dat van kooldioxide 1 is. Dit betekent dat het koelmiddel R-410A 1890 keer meer bijdraagt ​​aan de opwarming van de aarde dan kooldioxide.


Hoeveel kost het installeren van een R-410A-eenheid?

R-410A-eenheden zijn de meest geschikte optie voor personen die afbouwen van R-22-eenheden.Het koelmiddel tast de ozon niet aan;het is echter nog steeds niet compatibel met R-22-eenheden.Het vereist dus dat huiseigenaren een nieuw systeem installeren.Het apparaat kost tussen de 3000 en 7000 dollar, terwijl de koelvloeistof tussen de 70 en 180 dollar kost voor een container van 25 pond.


Kostenfactoren per eenheid

Veel elementen zijn van invloed op de prijs van een R-410A-eenheid.Eén cruciale factor is echter het SEER-getal (Seasonal Energy Efficiency Ratio).Eenheden met betere SEER-nummers functioneren beter en zijn energiezuiniger.


Het huidige minimum SEER-nummer, gestandaardiseerd door de Amerikaanse overheid, is 14 in het zuiden en 13 in het noorden.Technologische vooruitgang kan echter van invloed zijn op de minimale SEER-ratings van ten minste 14 in de Verenigde Staten.


Kosten: R-410A versus.R22

R-410A kost meer dan de R22.Deze kosten zijn echter niet te vergelijken met de hoeveelheid contant geld die wordt verdiend bij het bijvullen van R22-eenheden, plus het betalen voor het repareren en onderhouden van verouderde systemen.R22-units zijn beperkt tot erkende serviceprofessionals voor bestaande HVAC-systemen.Er hangt een hoog prijskaartje aan dat in de loop van de tijd waarschijnlijk zal stijgen vanwege de schaarste aan voorraden.


U hoeft uw koudemiddel niet vaak te vervangen.Elke 12 tot 15 jaar is oké.Uw unit zal echter minder efficiënt worden en onderhoud nodig hebben van een plaatselijke HVAC-aannemer.Dit kan u duizenden dollars aan reparaties kosten en de mogelijkheid om in de zomerse hitte om te gaan.


Huiseigenaren zouden de koelmiddelen kunnen verwisselen en voorkomen dat ze een volledig nieuwe unit aanschaffen.R-22-units zijn echter niet compatibel met R-410A-koelmiddelen vanwege hun hoge werkdruk.


Waarom zou u een wijziging aanbrengen in R-410A-systemen?

R-410A-systemen zijn milieuvriendelijker in gebruik dan R-22-koelmiddelen.Bovendien worden R-22-koelmiddelen duurder en moeilijker verkrijgbaar omdat ze geleidelijk worden uitgefaseerd.De schaarste aan R-22-koelmiddelen maakt het moeilijk voor servicemonteurs om uw R-22-airconditioningunit te onderhouden en te repareren.Dit maakt de eenheden na verloop van tijd minder efficiënt.


Een ander voordeel van R-410A-units is dat ze energiezuiniger zijn dan R-22-units.De units absorberen en verspreiden warmte gemakkelijker, waardoor ze efficiënter zijn.Het koelmiddel verwarmt of koelt uw huis beter dan units die zijn gemaakt voor R-22-koelmiddelen.


Ten slotte duurt het langer voordat R-22-koelmiddelen de geabsorbeerde warmte kwijtraken in vergelijking met R-410A-koelmiddelen.Hierdoor is de kans groter dat R-22-koelmiddel uw compressor doorbrandt.


Conclusie

R-410A is een beter alternatief voor de meeste koelmiddelen.Het is echter niet perfect en heeft zijn tekortkomingen.Hoe dan ook, het is behoorlijk effectief en kan een betrouwbare oplossing zijn.Het koelmiddel is milieuvriendelijker en bespaart u op de lange termijn geld in vergelijking met R-22.


Related Heat Pump Articles

 • Waarom bevriest mijn zwembadwarmtepomp?

  2021-12-06

  Tijdens het winterseizoen komt er regelmatig wat ijs op de warmtepomp van uw zwembad voor.Als het hele apparaat echter bedekt is met ijs, is er reden tot zorg, omdat uw apparaat niet goed zal functioneren en mogelijk beschadigd raakt. Dit artikel richt zich op mensen die hun zwembadwarmtepomp willen gebruiken Lees Meer
 • Een complete gids: kosten voor luchtwarmtepompen

  2022-01-07

  Warmtepompen zijn verrassend genoeg een 'noodzakelijk' apparaat geworden vanwege hun vermogen om een ​​handige en betrouwbare energiebron te bieden voor iedereen die zijn zwembad wil verwarmen of binnenshuis warm wil blijven.Als u wilt investeren in een verwarmings- of koelunit, zijn warmtepompen ongetwijfeld een geschikte optie die bij uw behoefte past Lees Meer
 • De beste fabrikanten van luchtwarmtepompen van 2022

  2021-10-30

  Lucht/water-warmtepompen zijn voor veel vastgoedeigenaren een zeer efficiënte en duurzame verwarmingsoplossing.Deze waardevolle apparaten helpen geld te besparen op de energierekening, hebben een lage CO2-voetafdruk, hebben een hoge Seasonal Coefficient of Performance (SCOP), kunnen worden gebruikt voor verwarming en koeling, hebben een laag hoofdverbruik Lees Meer
 • Waarom kiezen voor een inverterwarmtepomp om uw zwembad te verwarmen?

  2021-11-30

  Het is frustrerend en ongemakkelijk om te zwemmen als het weer een beetje koud is.Door de weersveranderingen kunnen de temperaturen aanzienlijk dalen, vooral tijdens bewolkte dagen of in de winter.Een aanzienlijke temperatuurdaling kan een zwembad onbruikbaar maken.Ongeveer 90% van de zwembaden in de VS wordt twee tot drie keer gebruikt Lees Meer

Recommended Heat Pump Products

Air Source Monoblock Heat Pumps forHot Water/House Heatin

Guangzhou SPRSUN New Energy Technology Development Co., Ltd.

Een professionele warmtepomp producent sinds 1999
No.15 Tangxi Road, Yinsha lndustrial Park, Xintang, Zengcheng , Guangzhou, Guangdong, China, 511338
 

Neem contact op met SPRSUN. 24/7 ondersteuning. We nemen zo spoedig mogelijk contact op!

Tel: 0086-20-82181867
Telefoon: 0086-18933985692
WhatsApp: 0086-18933985692