Home / Heat Pump Blog / Industrie nieuws / Industrieblog / Wat is een thermo-akoestische warmtepomp?

Wat is een thermo-akoestische warmtepomp?

Aantal Bladeren:0     Auteur:Site Editor     Publicatie tijd: 2023-02-23      Oorsprong:aangedreven

Als u overschakelt van een gasboiler naar een elektrische warmtepomp, neemt de jaarlijkse uitstoot van koolstof (IV)oxide naar schatting met 2,5 ton af.Deze hoeveelheid zal naar verwachting nog verder afnemen bij thermo-akoestische warmtepompen.Dit is de nieuwste technologie en er zijn maar een paar modellen.

Thermo-akoestische warmtepompen behoren tot de meest cruciale en innovatieve opkomende groene technologieën.Ze zijn gebaseerd op het gebruik van akoestische drukgolven om verwarmings- of koeleffecten te veroorzaken.De interactie van de massieve wand en oscillerend gas vergemakkelijkt deze thermo-akoestische effecten.Wat is een thermo-akoestische warmtepomp?


Een thermo-akoestische warmtepomp is een warmtepomp die op dezelfde manier werkt als een thermo-akoestische motor.Het maakt gebruik van een staande golf in plaats van een koelmiddel.Deze staande golf bevindt zich in een afgesloten gedeelte dat wordt aangestuurd door een luidspreker om in dit gedeelte een temperatuurverschil te bereiken.

Op dezelfde manier maken thermo-akoestische motoren gebruik van geluidsgolven om warmte van de ene sectie naar de andere te laten stromen.Dit proces is veel werk, en de luidspreker doet het.Verder kan een thermo-akoestische motor worden omschreven als een gadget dat gebruik maakt van warmteverschillen om geluidsgolven af ​​te geven, die kunnen worden omgezet in elektrische stroom, vergelijkbaar met hoe een microfoon werkt.

Terwijl thermo-akoestische motoren zowel lopende als staande golven kunnen gebruiken, gebruiken thermo-akoestische warmtepompen staande golven.Hoe werkt een thermo-akoestische warmtepomp?


Een thermo-akoestische warmtepomp past de kennis toe dat in een geluidsgolf gasdeeltjes diffuus uitzetten en comprimeren, en tegelijkertijd temperatuur en druk verschuiven;de druk en temperaturen bereiken tegelijkertijd het minimum of maximum.Over het algemeen beschikt een thermo-akoestische warmtepomp over een stapel, resonator en warmtewisselaars.

In een gesloten buis kan interferentie optreden tussen golven die zich met specifieke frequenties in tegengestelde banen bewegen.Deze interferentie leidt tot resonantie en genereert een staande golf.

Het volgende is de stapel, die uit kleine parallelle kanalen bestaat.Wanneer deze met een staande golf op een bepaalde locatie in de resonator wordt geplaatst, ontstaat er een temperatuurverschil in de hele stapel.Door de warmtewisselaars aan weerszijden van de stapel te plaatsen, kan warmte worden geproduceerd en verspreid.

Bovendien kan dit proces worden omgekeerd voor verkoelende effecten.Een temperatuurverschil in de hele stapel genereert een geluidsgolf.Het genereren en verplaatsen van warmte van het koude reservoir naar het warme reservoir is een behoorlijk proces.

De stapel zorgt voor een drukverlaging.De interferentie tussen de gereflecteerde en binnenkomende akoestische golven is defect.De variatie in amplitude zorgt ervoor dat de staande golf beweegt, waardoor deze akoestische eigenschappen krijgt.

Samenvattend werkt een thermo-akoestische warmtepomp volgens de Bryton-cyclus, terwijl koeling de volgende vier processen omvat:Diabatische gascompressie


Wanneer gasdeeltjes worden verplaatst, comprimeren ze adiabatisch, waardoor hun temperatuur stijgt.Hierna hebben ze nu een hogere temperatuur dan voorheen.Isobare warmteoverdracht


De verhoogde temperatuur van het deeltje brengt warmte onder constante druk over naar de plaat, waardoor het gas afkoelt.Adiabatische gasexpansie


Dit proces omvat het terugdringen van het gas uit zijn oorspronkelijke positie.Door de adiabatische gasexpansie daalt de gastemperatuur en wordt kouder dan de koude plaat.Isobare warmteoverdracht


De verlaagde temperatuur van het gas vergemakkelijkt de warmteoverdracht naar het gas bij constante druk, waardoor het gas naar zijn oorspronkelijke temperatuur wordt hersteld.Voordelen van thermo-akoestische warmtepompen

Geen koelmiddelen


Dit moet het belangrijkste voordeel zijn van een thermo-akoestische warmtepomp.Met een dergelijke warmtepomp hoeven fabrikanten zich geen zorgen meer te maken over bepaalde regelgeving die de hoeveelheid koelmiddel beperkt die ze in hun units mogen gebruiken.


Minder condensatieproblemen


Thermo-akoestische warmtepompen hebben minder last van condensatie, wat in de winter ijsdammen op daken of muren kan veroorzaken als ze niet correct worden geïnstalleerd.Bovendien roesten de panelen niet, wat een probleem kan zijn bij oudere systemen die gegalvaniseerde stalen panelen gebruiken voor isolatie.


Energie-efficiënt


Deze units zijn energiezuiniger dan conventionele verwarmingssystemen, omdat ze afhankelijk zijn van natuurlijke convectiestromen in plaats van luchtstromen door leidingen of kanalen om warmte van de ene plaats naar de andere binnen uw huis of bedrijfsgebouw (of zelfs daarbuiten) over te dragen.


Minder onderhoudskosten


Het enige onderhoud dat nodig is voor thermo-akoestische warmtepompen is ervoor zorgen dat ze schoon en vrij van stof en vuil worden gehouden, zodat ze efficiënt kunnen werken.Dit is veel eenvoudiger dan het onderhouden van andere typen warmtepompen, omdat het niet nodig is filters of condensors te oliën of schoon te maken - houd het schoon en helder!


Makkelijk schoon te maken


Thermo-akoestische warmtepompen zijn eenvoudig te reinigen en te onderhouden.Het systeem is volledig afgedicht en de ventilatoren kunnen zonder gereedschap voorzichtig worden verwijderd, gereinigd en opnieuw worden geïnstalleerd.Dit maakt het mogelijk om het systeem te onderhouden zonder het te openen.

De thermo-akoestische warmtepomp is een gesloten systeem waarvoor geen vloeistoffen nodig zijn.Deze technologie elimineert de noodzaak van kanaalwerk, wat helpt de bouwkosten te verlagen en de efficiëntie te verhogen.Nadelen van thermo-akoestische warmtepompen


De nadelen van thermo-akoestische warmtepompen zijn onder meer:

 • Hoge kosten voor installatie en onderhoud

 • Moeilijk te installeren in krappe ruimtes

 • Beperkte toepassing in bepaalde klimaten


Veelgestelde vragen

Hoe werkt een thermo-akoestische warmtepomp?


Een thermo-akoestische warmtepomp werkt door staande geluidsgolven in beweging te brengen.De ene kant van de stapel creëert deze golven en laat de andere kant koel blijven.Hoeveel soorten warmtepompen zijn er momenteel op de markt?


Momenteel zijn er zes hoofdtypen warmtepompen, en deze zijn:


Luchtwarmtepompen


Deze eenheden warmte overdragen tussen een paar warmtewisselaars;één die buiten uw eigendom is geplaatst.Het beschikt over vinnen die lucht aanzuigen, terwijl de tweede warmtewisselaar de lucht in het interieur of het water verwarmt, dat via vloerverwarming of radiatoren door uw huis wordt verspreid.


SPRSUN DC-inverterwarmtepompGrondbronwarmtepompen


Dit soort warmtepompen warmte onttrekken aan grondwater of grond, die het hele jaar door op een enigszins constante temperatuur blijft onder een diepte van 9 meter.Als uw bodemwarmtepomp goed wordt onderhouden, heeft deze doorgaans een COP van 4,0 aan het begin van de stookperiode en een COP van 3,0 als u doorgaat met het onttrekken van warmte.

Toch zijn deze machines erg duur om op te zetten, omdat er wel wat boorwerk bij komt kijken.De persoon of het team dat het installeert, boort een boorgat om de warmtewisselaar te positioneren.


Afvoerluchtwarmtepomp


Deze machines gebruiken de afvoerlucht van uw pand als warmtebron en hebben mechanische ventilatie nodig.Ze zijn er in twee hoofdtypen:

Luchtafvoer naar waterunits die de warmte naar een circuit transporteren dat een watertank omvat.

Lucht-luchtmachines afvoeren die warmte naar de omgevingslucht transporteren.


Zonne-ondersteunde warmtepompen


Zoals de naam al doet vermoeden, bestaan ​​de warmtepompen uit meerdere zonnepanelen en een warmtepomp.Het zou ook kunnen bestaan ​​uit een fotovoltaïsch zonnepaneel in plaats van thermische zonnepanelen.


Waterbron warmtepomp


Deze werkt op dezelfde manier als een bodemwarmtepomp, hoewel hij warmte uit een waterlichaam haalt in plaats van uit de grond.Met dat in gedachten moet het waterlichaam groot genoeg zijn om het verkoelende effect van deze machine aan te kunnen zonder de dieren in het water te doden of te bevriezen.


Thermo-akoestische warmtepompen


Zoals gezegd zijn deze eenheden vrij nieuw op de markt.Ze werken als een thermo-akoestische warmtemotor, maar zonder koelmiddel.In plaats daarvan gebruiken ze een staande golf in een gesloten gedeelte en worden ze aangestuurd door een luidspreker om temperatuurverschillen in de hele sectie te bereiken.Als ik een warmtepomp installeer, zullen mijn verwarmingskosten dan dalen?


Ja.Hoewel de meeste warmtepompen elektriciteit nodig hebben om te kunnen functioneren, verbruiken ze minder warmte dan ze van buiten naar het interieur van uw woning overbrengen.De hoeveelheid warmte die wordt overgedragen ten opzichte van de gebruikte elektriciteit, is afhankelijk van de output- en brontemperaturen.Daarom verschilt het het hele jaar door consistent, omdat de temperaturen buiten veel veranderen.

De manier waarop dit uw facturen beïnvloedt, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals:

 • Het type warmtepomp dat u heeft en het rendement ervan

 • De brandstof die u vervangt en hoe duur deze is

 • Het gebied waarin u woont

 • Het ontwerp van uw centrale verwarming
Wat zijn de prikkels voor de aanschaf van warmtepompen?


De regering zet zich sterk in voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen en de gevolgen van de drastische klimaatverandering.Om deze reden is het verschillende programma's gestart om Engelse bedrijven en burgers te overtuigen warmtepompen te gebruiken.Voor meer specifieke details over hun incentives, lees de Groene Tarieven Volumes 1 & 2.Heb ik goedkeuring nodig om een ​​warmtepomp te plaatsen?


Nee. Het is van essentieel belang dat u bij het plaatselijke planningsbureau om goedkeuring vraagt ​​voordat u uw warmtepomp installeert.De meeste installaties worden gezien als 'toegestane ontwikkeling';er is dus geen toestemming nodig.Desalniettemin is het een goed idee om uw verwachtingen te laten navragen bij uw plaatselijke planningsautoriteit, vooral als u in een beschermd gebied of op de monumentenlijst woont.

Het is ook het beste om uw lokale DNO te vertellen dat u een warmtepomp wilt installeren, aangezien zij verantwoordelijk zijn voor de aansluiting op het elektriciteitsnet.
Related Heat Pump Articles

 • Waarom bevriest mijn zwembadwarmtepomp?

  2021-12-06

  Tijdens het winterseizoen komt er regelmatig wat ijs op de warmtepomp van uw zwembad voor.Als het hele apparaat echter bedekt is met ijs, is er reden tot zorg, omdat uw apparaat niet goed zal functioneren en mogelijk beschadigd raakt. Dit artikel richt zich op mensen die hun zwembadwarmtepomp willen gebruiken Lees Meer
 • Een complete gids: kosten voor luchtwarmtepompen

  2022-01-07

  Warmtepompen zijn verrassend genoeg een 'noodzakelijk' apparaat geworden vanwege hun vermogen om een ​​handige en betrouwbare energiebron te bieden voor iedereen die zijn zwembad wil verwarmen of binnenshuis warm wil blijven.Als u wilt investeren in een verwarmings- of koelunit, zijn warmtepompen ongetwijfeld een geschikte optie die bij uw behoefte past Lees Meer
 • De beste fabrikanten van luchtwarmtepompen van 2022

  2021-10-30

  Lucht/water-warmtepompen zijn voor veel vastgoedeigenaren een zeer efficiënte en duurzame verwarmingsoplossing.Deze waardevolle apparaten helpen geld te besparen op de energierekening, hebben een lage CO2-voetafdruk, hebben een hoge Seasonal Coefficient of Performance (SCOP), kunnen worden gebruikt voor verwarming en koeling, hebben een laag hoofdverbruik Lees Meer
 • Waarom kiezen voor een inverterwarmtepomp om uw zwembad te verwarmen?

  2021-11-30

  Het is frustrerend en ongemakkelijk om te zwemmen als het weer een beetje koud is.Door de weersveranderingen kunnen de temperaturen aanzienlijk dalen, vooral tijdens bewolkte dagen of in de winter.Een aanzienlijke temperatuurdaling kan een zwembad onbruikbaar maken.Ongeveer 90% van de zwembaden in de VS wordt twee tot drie keer gebruikt Lees Meer

Recommended Heat Pump Products

Air Source Monoblock Heat Pumps forHot Water/House Heatin

Guangzhou SPRSUN New Energy Technology Development Co., Ltd.

Een professionele warmtepomp producent sinds 1999
No.15 Tangxi Road, Yinsha lndustrial Park, Xintang, Zengcheng , Guangzhou, Guangdong, China, 511338
 

Neem contact op met SPRSUN. 24/7 ondersteuning. We nemen zo spoedig mogelijk contact op!

Tel: 0086-20-82181867
Telefoon: 0086-18933985692
WhatsApp: 0086-18933985692