Aantal Bladeren:0 Auteur:Site Editor Publicatie tijd: 2022-09-22 Oorsprong:aangedreven
De afgelopen jaren zijn er in Europa een aanzienlijk aantal lucht-water-warmtepompinstallaties gerealiseerd.De belangrijkste reden voor deze stijging is een combinatie van factoren: het vergroten van het bewustzijn over het gebruik van warmtepompen voor het verwarmen en koelen van gebouwen, stimuleringsmaatregelen van de overheid en ook kostenbesparingen.
Er zijn veel voordelen die lucht-waterwarmtepompen bieden, waaronder lagere bedrijfskosten en onderhoudskosten, evenals een verbeterd comfortniveau voor de gebruikers van het gebouw.Deze voordelen zijn ook geschikt voor oudere gebouwen waar ruimtebeperkingen of zelfs een gebrek aan onderhoudsmiddelen een probleem kunnen zijn.
Daarnaast, lucht-water warmtepompen kan effectief worden gebruikt in gebieden met een grote vraag naar warm water.Dit geldt ook voor gebieden met beperkte watervoorraden of plaatsen met een grote vraag naar warm water, zoals ziekenhuizen en scholen.
Het Cogeneration and On-Site Power Production Cluster (COGEN Europe) heeft een rapport gepubliceerd over de verwarmingsmarkt in Europa waaruit blijkt dat de vraag naar luchtwarmtepompen met 7,5% groeit, terwijl de vraag naar traditionele verwarmingsbronnen met 7,5% daalt. 4,8%.
Bovendien voorspelt COGEN Europe dat de markt tot 2025 jaarlijks met ruim 7% zal groeien, wanneer een totaal geïnstalleerd vermogen van 1.200 MW zal worden bereikt.Dit zou het tot een van de snelst groeiende markten ter wereld maken.
Uit het COGEN Europe-rapport blijkt dat er drie belangrijke redenen zijn voor deze groei:
1. De stijging van het aantal huishoudens, waarbij in elk huishouden meer dan drie mensen wonen.
2. De toename van het aantal huishoudens met kinderen, die doorgaans energiebewuster zijn en liever minder energie gebruiken.
3. De verlaging van de kosten van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen en windturbines heeft hun kosten verlaagd, waardoor het voor meer mensen mogelijk is geworden om erin te investeren en ze effectief te laten werken.
De belangrijkste aanjagers van de groei zijn stimuleringsmaatregelen van de overheid en de groeiende belangstelling van de eindgebruikers.Vooral de lucht-waterwarmtepomp, vanwege de eenvoudige installatie en het onderhoud, het lage energieverbruik en het milieuvriendelijke ontwerp.De verwarmingsmarkt zal naar verwachting in de periode 2017-2023 groeien met een CAGR van 3,7%.
De vraag naar verbeteringen op het gebied van energie-efficiëntie zal naar verwachting worden aangedreven door stijgende brandstofprijzen en CO2 emissiedoelstellingen opgelegd door Europese overheden.Bovendien is er bij het berekenen van de minimale verwarmingsbehoefte in nieuwe woningen en gebouwen meer aandacht besteed aan bouwnormen met betrekking tot energie-efficiëntie.
Naast overheidsinitiatieven verwacht de sector dat lucht-waterwarmtepompen aan populariteit zullen winnen bij consumenten vanwege hun lage installatiekosten, eenvoudig onderhoud en lange levensduur, en hoge beschikbaarheid van reserveonderdelen.
In Europa zijn er ongeveer 150 soorten warmtepompsubsidieprogramma's.Bijna alle regio's bieden enige vorm van ondersteuning voor deze hernieuwbare energietechnologie, vooral Frankrijk, Italië en andere regio's het VK.
Om het gebruik van warmtepompen in Europa te stimuleren heeft de Europese Unie twee speciale programma’s opgezet: het Community Initiative Program (CIP) en het Regional Energy Centre (REC).Het CIP ondersteunt projecten met innovatieve technologieën die warmtepomptoepassingen uitbreiden door de bedrijfskosten te verlagen.Het REC ondersteunt projecten die zullen bijdragen aan een beter beheer van energiebronnen door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen.
De Duitse regering heeft ook aanzienlijke inspanningen geleverd om warmtepompen in Duitsland te promoten.In Noorwegen ontvangen warmtepompen een grote subsidie uit de overheidsbegroting.In Zweden komen warmtepompen niet in aanmerking voor subsidies omdat ze worden beschouwd als slechts een andere vorm van elektrisch verwarmingssysteem.De EU biedt echter financiële steun voor investeringen in nieuwe apparatuur en training voor degenen die een nieuw systeem willen installeren.Dit kan via een staatssubsidieprogramma of een lening bij lokale banken.
In Spanje bestaat er geen nationaal kaderprogramma voor warmtepompen of andere technologieën voor hernieuwbare energie;Er zijn echter programma's op regionaal niveau die verschillende niveaus van ondersteuning bieden, afhankelijk van de omvang van de installatie en de locatie ervan.
Volgens het COGEN-rapport verstrekte Italië in 2018 subsidies ter waarde van in totaal 1,17 miljard euro voor warmtepompinstallaties en Frankrijk 310 miljoen euro, terwijl Duitsland gedurende vijf jaar subsidies verstrekte ter waarde van 15 miljoen euro per jaar met een totaal van 2,15 miljard euro.
Het aantal luchtwarmtepompen in Europa neemt snel toe.Uit de marktstatistieken blijkt dat er in Europa jaarlijks ruim 1,5 miljoen warmtepompen worden verkocht.De Europese warmtepompmarkt heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke groei doorgemaakt.
Er wordt verwacht dat deze tussen 2019 en 2026 een CAGR van 6,6% zal bereiken, volgens Technavio's rapport over de Europese warmtepompmarkt per componenten (luchtwarmtepomp, verdamperwarmtepomp, condensorwarmtepomp), toepassing (residentieel en commercieel), en Geografie – Mondiale voorspelling tot 2026. Het rapport belicht ook enkele belangrijke factoren die de groei van de markt stimuleren, zoals stijgende energiekosten en krappe budgetten als gevolg van hogere inflatiecijfers.
Zweden en Noorwegen zijn onlangs opgenomen in de top 5 van landen met het hoogste percentage gebouwen dat warmtepompen gebruikt voor verwarming of koeling.Dit blijkt uit een nieuw rapport van de Europese Raad voor Hernieuwbare Energie (ECRE), waaruit bleek dat Zweden en Noorwegen in de top vijf van landen staan met het hoogste percentage gebouwen dat warmtepompen gebruikt voor verwarming of koeling.Het rapport, getiteld 'Renewables in Buildings: The European Context', werd eind januari 2019 uitgebracht. Het bevatte gegevens uit onderzoeken uitgevoerd door ECRE's lidorganisaties in alle 28 EU-lidstaten, Noorwegen en Zwitserland.
In totaal waren er 2.948 gebouwen opgenomen in het onderzoek.Hiervan waren 1.843 woningen;794 waren commerciële gebouwen en 199 industriële gebouwen.Uit de resultaten bleek dat Zweden bovenaan de lijst stond met 44% van zijn gebouwen die warmtepomptechnologie gebruiken voor verwarming of koeling, terwijl Noorwegen met 40% op de tweede plaats kwam.
De vraag naar luchtwarmtepompen groeit in Groot-Brittannië.Het aantal nieuwe installaties is de afgelopen drie jaar met bijna 50% toegenomen, en de verwachting is dat deze trend zich zal voortzetten.
Een combinatie van factoren zorgt voor de toename van de vraag.Ten eerste is het toenemende bewustzijn van de voordelen van lucht-waterwarmtepompen een sleutelelement geworden bij het bereiken van duurzame energieoplossingen.Ten tweede is er een stijging van het aantal mensen dat geïnteresseerd is in het installeren van een lucht-water-warmtepomp als onderdeel van hun milieuvriendelijke verwarmingsoplossing voor hun huis.
De behoefte aan lucht-waterwarmtepompen in Europa is in de loop der jaren aanzienlijk toegenomen, omdat deze producten veel voordelen hebben ten opzichte van hun tegenhangers op het gebied van kosteneffectiviteit en energie-efficiëntie.Ze omvatten:
1. Ze zijn milieuvriendelijker dan standaard elektrische weerstandsverwarmers, omdat ze elektriciteit gebruiken die is opgewekt uit groene energieën zoals zonne-energie of windenergie in plaats van fossiele brandstoffen.
2. Ze zijn efficiënter in het verwarmen van water omdat ze koelmiddel gebruiken in plaats van verbrandingsgassen of olie om warmte te genereren.Hun bedrijfsprijzen zijn lager dan die van standaard elektrische weerstandsverwarmers.
3. De vraag naar deze systemen is de afgelopen jaren snel toegenomen vanwege hun hoge efficiëntie en goedkoop vergeleken met traditionele waterverwarmers met elektrische weerstand.Deze trend zal zich in 2022 voortzetten, aangezien de markt tot 2022 met gemiddeld 5% per jaar blijft groeien. Warmtepompen hebben de langste levenscyclus vergeleken met andere airconditioningsystemen op de markt.
4. De behoefte aan luchtwarmtepompen in Europa neemt dagelijks toe.Dit komt omdat de vraag naar energiezuinige producten sneller toeneemt dan het aanbod.
5. De levensduur van luchtwarmtepompen is langer dan die van andere airconditioningsystemen, waardoor ze over een lange periode kosteneffectief zijn.
6. De efficiëntie en het energieverbruik van de luchtwarmtepomp zijn veel beter dan die van andere airconditioners, vooral als het om koeling gaat.Dit komt omdat het niet alleen de lucht afkoelt, maar deze ook verwarmt door de latente warmte aan de omgeving te onttrekken.
De prijzen van lucht-waterwarmtepompen zijn gestaag gedaald, zowel wat betreft de kosten van apparatuur, installatie als gebruik, en dit is een van de redenen waarom steeds meer mensen ze installeren.De belangrijkste drijfveren zijn echter de eisen op het gebied van energie-efficiëntie en de zorgen over de klimaatverandering.Deze druk kan de komende jaren meer mensen ertoe aanzetten om over te stappen op Europese luchtwarmtepompen.
2021-12-06
2022-01-07
2021-10-30
2021-11-30