Home / Heat Pump Blog / Industrie nieuws / Industrieblog / Verschillende soorten koelsystemen

Verschillende soorten koelsystemen

Aantal Bladeren:0     Auteur:Site Editor     Publicatie tijd: 2022-07-27      Oorsprong:aangedreven

Een koelsysteem verwijst naar een speciaal apparaat of apparaat dat wordt gebruikt om warmte te elimineren om een ​​gelijkmatige koeling in een kamer, gebouw of structuur te garanderen.Een koelsysteem zorgt ook voor voldoende en constante ventilatie en helpt de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren.Vergeleken met verwarmingssystemen zijn koelsystemen ingewikkelder, omdat je energie gebruikt om warmte af te voeren.

In de wereld van koelsystemen zijn er verschillende oplossingen, elk geschikt voor verschillende koeltaken.Hierin vindt u een uitgebreid overzicht van de verschillende soorten koelsystemen die worden gebruikt om te voldoen aan specifieke koel-, ventilatie- en ontvochtigingsbehoeften in residentiële, commerciële en industriële gebouwen of faciliteiten.


1. Centrale airconditioners


Centrale airconditioners zijn het meest voorkomende type koelsysteem dat in woonomgevingen wordt gebruikt.Ze zijn ook de eerste keuze voor het koelen van commerciële omgevingen zoals een kantooromgeving.Een centrale airconditioner is ontworpen om een ​​hele structuur te koelen waar ventilatie aanwezig is.

Een centraal airconditioningsysteem bestaat uit een verdamperspiraal, een compressor, een condensorspiraal, een expansieklep en kanalen.De verdamperspiraal bevindt zich in de luchtbehandelingsunit van een centrale airconditioner en is gevuld met koud koelmiddel.

Het koude koelmiddel onttrekt warmte aan de lucht die door de verdamper gaat.Het koelmiddel wordt omgezet in warme damp.De lucht die door de spiraal gaat, verliest warmte en vocht, en de resulterende gekoelde drogerlucht wordt via het kanaal door het gebouw geleid.


Systeem van centrale airconditioning op het dak van het gebouw


In elk systeem drijft de grote compressorunit buiten het koelproces aan.Het zuigt verwarmde koelmiddeldamp aan en comprimeert de damp tot een dichte vorm.De toenemende temperatuur en druk duwen het koelmiddel door de condensor.

Een condensorventilator op de buitenunit leidt lucht door de condensorspiraal, waardoor de luchtstroom wordt benut om de warmte uit het koelmiddel te verwijderen.Dit proces zet het koelmiddel van hete damp om in een hete vloeistof.Het expansieventiel voltooit het airconditioningproces door het hete vloeibare koelmiddel weer om te zetten in een koude nevel (door drukverlaging) ter voorbereiding op de terugkeer door de verdamper.

Bij centrale airconditioners wordt hetzelfde luchtkanaalsysteem gebruikt bij een oven om geforceerde verwarming met warme lucht te bereiken.Veel centrale airconditioners gebruiken de ovenventilator om de gekoelde lucht naar de kanalen te verdelen.Er zijn twee hoofdtypen centrale airconditioningsystemen.Deze omvatten een pakketunit en een split-type airconditioningunit.

Een verpakte airconditioningunit wordt als kosteneffectiever en praktischer beschouwd, waardoor het een ideale keuze is voor commerciële omgevingen.In een verpakte unit zijn de condensor, de compressor en de verdamper allemaal in één kast ondergebracht, die doorgaans op een betonnen plaat nabij de fundering of op een dak is geplaatst.

Retourkanalen en warme luchttoevoer komen vanuit binnenruimtes via de buitenmuren of het dak van het gebouw en worden aangesloten op de verpakte airconditioningunit.De hete lucht beweegt vervolgens door een koelcyclus waar deze wordt gekoeld door warmteoverdracht.De nu koele lucht wordt via de voorkant van de unit naar de ruimtes gepompt die gekoeld moeten worden.

Een split-type airconditioning functioneert op dezelfde manier, maar bestaat uit twee componenten: een binnen- en een buitenunit.De buitenunit bevat de compressor en condensor, terwijl de binnenunit de verdamper bevat.

De binnenkast kan ook een luchtbehandelingsunit of een oven bevatten.Als zodanig produceert een split-type unit geen geluid in het interieur van het gebouw.Een split-type systeem is efficiënter en geluidsvrij, maar ook duurder.


2. Verdampingskoelers


Een verdampingskoeler is een koelsysteem dat lucht koelt door de verdamping van water.Het verschilt van andere airconditioningsystemen, die gebruik maken van absorptie- of dampcompressiekoelcycli.Een verdampingskoeler maakt gebruik van het feit dat water een grote hoeveelheid warmte absorbeert om te verdampen.

Hoewel verdampingskoelers, ook wel moeraskoelers genoemd, minder gebruikelijk zijn dan centrale airconditioningsystemen, zijn ze een ideale optie in zeer warme en droge gebieden.Bovendien is dit koelsysteem relatief goedkoop en heeft het minder energie nodig in vergelijking met andere vormen van koeling.Meestal maken residentiële, commerciële en industriële verdampingskoelers gebruik van directe verdamping.

Een typische verdampingskoeler is een afgesloten plastic of metalen container met geventileerde zijkanten die verdampingskoelkussens bevatten.Een ventilator (aangedreven door een elektromotor) verplaatst lucht en een pomp laat water over de koelkussens stromen.Je monteert de koelunits op de buitenmuren, ramen of daken van gebouwen.

De ventilator zuigt omgevingslucht aan via de zijopeningen van het apparaat en de koelpads.Het water uit de pads verdampt door de warmte in de lucht.De koelpads worden voortdurend opnieuw bevochtigd om het koelproces in stand te houden.De koele, vochtige lucht wordt via een ventilatieopening in de muur of het dak in de bouwruimten gecirculeerd.

Omdat de koellucht van buiten het gebouw komt, moeten er één of meerdere grote ventilatieopeningen worden geïnstalleerd om de lucht van binnen naar buiten te laten stromen.Verdampingskoelers zijn er in verschillende maten om aan verschillende koelvereisten en omgevingen te voldoen.Er zijn verschillende voordelen van een verdampingskoelsysteem ten opzichte van op koeling gebaseerde airconditioning.

Het belangrijkste is dat de exploitatiekosten aanzienlijk lager zijn.Verdampingskoelers hebben geen compressoren en het stroomverbruik is beperkt tot de waterpomp en de centrifugaalventilator, die een laag stroomverbruik hebben.Bovendien is de bedrijfsvloeistof water, waardoor er geen speciale koelmiddelen nodig zijn, zoals CFK's en ammoniak, die duur zijn om te vervangen, giftig kunnen zijn en onderworpen zijn aan strikte milieuregels.

Verdampingskoelers zijn ook eenvoudiger te installeren en te onderhouden.Als u mechanisch ingesteld bent, kunt u de apparatuur zelf installeren en de installatiekosten aanzienlijk verlagen.Koelapparatuur vereiste doorgaans een professionele installatie.

Verder zijn de enige mechanische componenten in verdampingskoelers de waterpomp en de ventilatormotor.U kunt deze componenten eenvoudig en tegen lage kosten vervangen of repareren, waardoor de vaak dure diensten van HVAC-professionals overbodig worden.


3. Mini-split-airconditioners zonder kanaal


Mini-split-systemen zijn een populair koelsysteem en een ideale retrofit-oplossing voor kameruitbreidingen in huizen of binnenruimtes zonder kanaalwerk.Net als bij centrale airconditioningunits zijn minisplits voorzien van een externe compressor en condensor, en een interne luchtbehandelingsunit met verdamper.Het verschil tussen dit koelsysteem en een centrale airconditioner is dat elke zone of kamer zijn eigen luchtbehandelingsunit heeft.

Elke binnenunit is verbonden met de buitenairconditioningunit via een leiding waarin de koelmiddel- en elektriciteitsleidingen lopen.De binnenunits worden doorgaans aan het plafond of de muur gemonteerd.De buitenunit zuigt warme lucht af en gebruikt de koelmiddelcyclus om deze te koelen.De binnenunits circuleren en gebruiken de koele gecondenseerde lucht.

Het belangrijkste voordeel van mini-split-airconditioners zonder kanaal is de flexibiliteit die wordt geboden bij het koelen van individuele zones of kamers.Door het aanbieden van speciale koelunits voor elke ruimte kunt u eenvoudig voldoen aan de verschillende comfortvereisten van verschillende ruimtes door het temperatuurbereik voor elke ruimte aan te passen.Omdat kanaalloze mini-splitsystemen de noodzaak van kanaalwerk elimineren, vermijdt u ook de energieverliezen die gepaard gaan met centrale airconditioningsystemen.

Het belangrijkste nadeel van mini-split-airconditioners zonder kanaal zijn de initiële aanschaf- en installatiekosten.Deze units kosten gemiddeld meer dan de typische centrale airconditioningunits van dezelfde grootte.Bovendien moet u voor elke ruimte een aparte unit installeren.

Wanneer u echter rekening houdt met de energieverliezen en de daaruit voortvloeiende kosten die gepaard gaan met het installeren van luchtkanalen voor centrale airconditioners, kan een mini-split-systeem zonder kanaal u op de lange termijn energiebesparingen opleveren.Daarom is het belangrijk om rekening te houden met uw energiebehoeften en andere factoren om te bepalen of een kanaalloos mini-split-koelsysteem de beste oplossing is voor uw behoeften.


4. Warmtepompen


Het lijkt misschien contra-intuïtief dat een warmtepomp als koelsysteem kan dienen.Een warmtepomp lijkt sterk op een eerder beschreven centraal koelsysteem.

Een warmtepomp levert verwarmde lucht via kanalen om ruimtes warm te houden tijdens de wintermaanden en zorgt voor centrale koeling tijdens de zomermaanden.Net als een centraal airconditioningsysteem bestaat een warmtepomp ook uit een buitencompressorunit en een binnenverdamperunit.Het is in wezen een tweerichtingsairconditioner.


foto warmtepomp


SPRSUN is een van de grootste fabrikanten van hoogwaardige warmtepomp-airconditioners met koelfunctionaliteit.Het bedrijf heeft een ruime keuze aan verschillende soorten warmtepompen airconditioners.SPRSUN heeft consequent de Noord- en West-Europese markten bediend, die de afgelopen tijd te maken hebben gehad met stijgende temperaturen en recordhoge temperaturen tijdens de zomer.SPRSUN heeft talloze projecten in verschillende Europese landen, waaronder Polen, Denemarken, Nederland en Roemenië.

Warmtepompen zijn ontstaan ​​als een nieuwe oplossing die inwoners van Noord- en West-Europa helpt koel te blijven in de zomer en warm in de winter.SPRSUN warmtepompen kunnen efficiënt dubbel verwarmen en koelen, waardoor ze ideaal zijn voor deze regio, waar het in de winter guur kan zijn en in de zomer steeds meer verzengend heet.

Tijdens koude maanden kan a SPRSUN warmtepomp voor koud klimaat haalt warmte uit de lucht, die vervolgens door een gebouw wordt gedistribueerd om kamers op te warmen.Tijdens de warme maanden is dit systeem omgekeerd.De warmtepomp onttrekt warmte aan de kamers en ruimtes en geeft de warmte af naar buiten, waardoor de kamer wordt gekoeld en comfortabeler wordt gemaakt.


5. Kamer- of raamairconditioningsystemen


Kamerairconditioningunits zijn speciale systemen die u aan een muur of raam monteert.De machine wordt in een speciale ventilatieopening of als onderdeel van een raam geïnstalleerd, waarbij een deel van de unit binnen de kamer blijft terwijl een ander deel zich buiten de kamer bevindt.

Kamerairconditioningunits zuigen warme lucht uit de kamer en leiden deze door de koelspiraal om deze af te koelen.Deze koele lucht stroomt door het airconditioningkanaal, dat de lucht condenseert en conditioneert, waardoor de kamer koel blijft.Kamerairconditioningunits worden beoordeeld op basis van de Energy Efficiency Rating (EER), waarbij rekening wordt gehouden met het koelvermogen en het energieverbruik.Een hogere EER betekent dat het koelsysteem efficiënter is.

Je moet in elke kamer enkele airconditioningunits installeren om ze afzonderlijk te koelen.U moet de units ook installeren op basis van de grootte van de kamer.Houd er rekening mee dat AC-units voor individuele kamers aanzienlijk minder kosten dan centrale AC-units.Kamer-/raamairconditioners bieden superieur maatwerk en zijn probleemloos.U kunt de individuele kamertemperatuur naar wens regelen.


Conclusie


Al met al is een effectief koelsysteem essentieel voor het broodnodige comfort tijdens warme dagen.Wanneer u kiest voor een koelsysteem voor woningenVoor commerciële of industriële toepassingen zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden.Deze factoren zijn onder meer het klimaat, de grootte van de ruimtes die koeling nodig hebben, de grootte van de koelunit, uw budget en de kostenefficiëntie van het systeem.


Related Heat Pump Articles

 • Waarom bevriest mijn zwembadwarmtepomp?

  2021-12-06

  Tijdens het winterseizoen komt er regelmatig wat ijs op de warmtepomp van uw zwembad voor.Als het hele apparaat echter bedekt is met ijs, is er reden tot zorg, omdat uw apparaat niet goed zal functioneren en mogelijk beschadigd raakt. Dit artikel richt zich op mensen die hun zwembadwarmtepomp willen gebruiken Lees Meer
 • Een complete gids: kosten voor luchtwarmtepompen

  2022-01-07

  Warmtepompen zijn verrassend genoeg een 'noodzakelijk' apparaat geworden vanwege hun vermogen om een ​​handige en betrouwbare energiebron te bieden voor iedereen die zijn zwembad wil verwarmen of binnenshuis warm wil blijven.Als u wilt investeren in een verwarmings- of koelunit, zijn warmtepompen ongetwijfeld een geschikte optie die bij uw behoefte past Lees Meer
 • De beste fabrikanten van luchtwarmtepompen van 2022

  2021-10-30

  Lucht/water-warmtepompen zijn voor veel vastgoedeigenaren een zeer efficiënte en duurzame verwarmingsoplossing.Deze waardevolle apparaten helpen geld te besparen op de energierekening, hebben een lage CO2-voetafdruk, hebben een hoge Seasonal Coefficient of Performance (SCOP), kunnen worden gebruikt voor verwarming en koeling, hebben een laag hoofdverbruik Lees Meer
 • Waarom kiezen voor een inverterwarmtepomp om uw zwembad te verwarmen?

  2021-11-30

  Het is frustrerend en ongemakkelijk om te zwemmen als het weer een beetje koud is.Door de weersveranderingen kunnen de temperaturen aanzienlijk dalen, vooral tijdens bewolkte dagen of in de winter.Een aanzienlijke temperatuurdaling kan een zwembad onbruikbaar maken.Ongeveer 90% van de zwembaden in de VS wordt twee tot drie keer gebruikt Lees Meer

Recommended Heat Pump Products

Air Source Monoblock Heat Pumps forHot Water/House Heatin

Guangzhou SPRSUN New Energy Technology Development Co., Ltd.

Een professionele warmtepomp producent sinds 1999
No.15 Tangxi Road, Yinsha lndustrial Park, Xintang, Zengcheng , Guangzhou, Guangdong, China, 511338
 

Neem contact op met SPRSUN. 24/7 ondersteuning. We nemen zo spoedig mogelijk contact op!

Tel: 0086-20-82181867
Telefoon: 0086-18933985692
WhatsApp: 0086-18933985692