Home / Heat Pump Blog / Industrie nieuws / Industrieblog / Vijf stappen om het koelingspotentieel van de EU te ontsluiten

Vijf stappen om het koelingspotentieel van de EU te ontsluiten

Aantal Bladeren:0     Auteur:Site Editor     Publicatie tijd: 2017-06-26      Oorsprong:aangedreven

In onze moderne samenleving is koeling een noodzaak die een sterke invloed heeft op de gezondheid, productiviteit op het werk, vermindering van voedselverlies, industriële processen en meer.Door onszelf duurzaam koel te houden, kunnen we de planeet ook koel houden, schrijft Jürgen Fischer.

Jürgen Fischer is president van het Danfoss Cooling Segment.
Kunt u zich een wereld voorstellen zonder koeling?Heeft u vandaag uw koelkast geopend om verse, koude melk te halen voor uw ontbijtgranen of koffie?Dit zou niet mogelijk zijn zonder koeltechnologie.

Naarmate de technologie voortschrijdt en de wereldbevolking groeit, wordt verwacht dat de behoefte aan koeling exponentieel zal toenemen.
De Europese Commissie verwacht dat de vraag naar ruimtekoeling in de EU tegen 2030 met 70% zal stijgen. Tegen 2060 zal de koelingssector naar verwachting de verwarmingssector voorbijstreven en deze aan het eind van de eeuw met 60% inhalen.

Ook de vraag naar koeling zal toenemen naarmate onze samenleving verder digitaliseert.Bijna de helft van de elektriciteit van een datacenter wordt gebruikt voor koeling en het stroomverbruik van een datacenter is tussen 2007 en 2013 bijna verviervoudigd tot 43 GW – een hoeveelheid die gelijk is aan de opwekkingscapaciteit van Zuid-Afrika.

Het is cruciaal dat we het voortouw nemen op weg naar een duurzame koelsector.We lopen een week voor op de goedkeuring van de algemene oriëntatie van de Raad over de richtlijn energie-efficiëntie en de richtlijn energieprestatie van gebouwen.Dit is een belangrijke mijlpaal op weg naar het volledig koolstofvrij maken van de koelsector.

Voor mij moet het komende regelgevingskader onze sector op vijf manieren vormgeven:

1. Vergroot het bewustzijn over het energiebesparingspotentieel van koeling, waarbij de consument centraal staat
We onderschatten het belang van koeling voor het gematigde Europese klimaat.De koelkast en vriezer, apparaten die in bijna elk modern huis te vinden zijn, zijn verantwoordelijk voor de grootste koelenergiebelasting.In Groot-Brittannië verbruiken ze 4% van alle elektriciteit – tot 13 TWh per jaar.

De koeling stopt niet in huis.Supermarkten gebruiken momenteel tot 2% van de elektriciteit van een land.70% van ons voedsel wordt tijdens de productie gekoeld of ingevroren en nog eens 50% wordt in een koelkast op het verkooppunt uitgestald.De online detailhandel in levensmiddelen en de levering van voedsel aan de deur van de consument zullen naar verwachting in 2027 groeien van 10% naar 40%, waardoor het gebruik van koelwagens zal toenemen.

2. Verminder de vraag naar koeling op gebouwniveau en zorg tegelijkertijd voor comfort binnenshuis
Grote gebouwen, vooral kantoorgebouwen en ziekenhuizen, zouden zonder airconditioning onbewoonbaar zijn.De richtlijn energieprestatie van gebouwen en de richtlijn energie-efficiëntie moeten daarom twee bronnen zijn waarmee rekening moet worden gehouden voor het koolstofarm maken van het gebouwenbestand tegen 2050 (nieuw artikel 2 bis).Grote renovatie-eisen en bijna-energieneutrale gebouwen zullen betere ventilatie en, tot op zekere hoogte, meer airconditioning vereisen naarmate gebouwen beter geïsoleerd worden.

Efficiëntere apparaten, zonwering en raamtechnologie kunnen deze vraag tot op zekere hoogte verlichten, maar we moeten ook proberen koeltechnologie te integreren met hernieuwbare energiebronnen.

3. Zorg ervoor dat de koelsector de introductie van hernieuwbare energie kan versnellen
Gedreven door het klimaat- en energiekader voor 2030 zal 45% van de elektriciteit worden opgewekt uit hernieuwbare bronnen, waardoor er behoefte ontstaat aan betere energieopslag en beter beheer van de vraagzijde.Met een gunstig beleidsklimaat kan koelingstechnologie dit doel ondersteunen.De groeiende rol van warmtepompen is nog een andere manier om overtollige capaciteit voor hernieuwbare energie te integreren, die verder door beleid moet worden gestimuleerd.

Stadskoeling kan de mogelijkheid bieden om overtollige koelcapaciteit te integreren en gratis koeling te bieden via meren en natuurlijke waterlichamen.Als we systemen combineren, komen we tot de meest energiezuinige oplossingen.

4. Sectorkoppeling en systeemdenken bevorderen
Het integreren van de verwarmings- en koelingssectoren kan enorme efficiëntiewinsten opleveren.Het terugwinnen van onvermijdelijke restwarmte in supermarkten, mogelijk gemaakt door slimme gebouwen, kan bijvoorbeeld een ander beleidsterrein zijn.In een casestudy in Denemarken werd de verwarmingsrekening van een plaatselijke supermarkt met 80% verlaagd door warmteterugwinning te gebruiken en de door het koelsysteem van de winkel gegenereerde warmte terug te sturen naar het stadsverwarmingsnetwerk.

Systeemdenken moet centraal staan.Het is mogelijk om supermarkten te integreren in het grotere energiesysteem en overtollige capaciteit te ontsluiten die 70% van de koelcapaciteit van een compressor bedraagt, die vervolgens beschikbaar kan worden gemaakt tijdens de piekvraag naar energie.

De technologie bestaat, maar het beleid moet innovatie aanmoedigen en de vereiste investeringen stimuleren.Momenteel ontmoedigen verschillende lidstaten deze innovatie via dubbele belasting op warmte.

5. Implementeer digitalisering als enabler voor duurzamere koeling
Digitalisering kan de gamechanger voor de sector zijn.We kunnen nu al zien dat big data en analyses ons in staat stellen technologie op een intelligentere manier toe te passen, efficiëntiewinsten te benutten en toegang te krijgen tot koelcapaciteiten die voorheen onderbenut waren.

Momenteel gaat 9% van het geproduceerde voedsel in de EU verloren als gevolg van een gebrek aan adequate koeling.Monitoringsoftware die de temperatuur en vochtigheid in de hele koudeketen volgt, kan het voedselverlies aanzienlijk verminderen en het energie- en waterverbruik van de sector verminderen.Beleid ter bevordering van energie-efficiënte en voldoende gecontroleerde toeleveringsketens moet daarom een ​​ander aandachtspunt in de EU zijn.

De eerste stappen om het bewustzijn te vergroten en het belang van koeling voor de Europese burgers uit te leggen, werden deze week gezet tijdens het CoolingEU-lanceringsevenement als onderdeel van de EU Sustainable Energy Week.Dit initiatief is het startsein voor een beweging van industrieën die samenwerken op het gebied van stadsenergie, verwarming, koeling, ventilatie en airconditioning om de slapende reus van duurzame koeling wakker te maken.

Laten we één ding heel duidelijk maken: koeling is geen luxe; het is een essentieel onderdeel van onze moderne samenleving.En als we erin slagen het duurzaam te doen, houden we de planeet ook koel.

Het origineel komt van http://www.euractiv.com/section/energy/opinion/five-steps-to-unlock-the-eus-cooling-potential/.


Related Heat Pump Articles

 • Waarom bevriest mijn zwembadwarmtepomp?

  2021-12-06

  Tijdens het winterseizoen komt er regelmatig wat ijs op de warmtepomp van uw zwembad voor.Als het hele apparaat echter bedekt is met ijs, is er reden tot zorg, omdat uw apparaat niet goed zal functioneren en mogelijk beschadigd raakt. Dit artikel richt zich op mensen die hun zwembadwarmtepomp willen gebruiken Lees Meer
 • Een complete gids: kosten voor luchtwarmtepompen

  2022-01-07

  Warmtepompen zijn verrassend genoeg een 'noodzakelijk' apparaat geworden vanwege hun vermogen om een ​​handige en betrouwbare energiebron te bieden voor iedereen die zijn zwembad wil verwarmen of binnenshuis warm wil blijven.Als u wilt investeren in een verwarmings- of koelunit, zijn warmtepompen ongetwijfeld een geschikte optie die bij uw behoefte past Lees Meer
 • De beste fabrikanten van luchtwarmtepompen van 2022

  2021-10-30

  Lucht/water-warmtepompen zijn voor veel vastgoedeigenaren een zeer efficiënte en duurzame verwarmingsoplossing.Deze waardevolle apparaten helpen geld te besparen op de energierekening, hebben een lage CO2-voetafdruk, hebben een hoge Seasonal Coefficient of Performance (SCOP), kunnen worden gebruikt voor verwarming en koeling, hebben een laag hoofdverbruik Lees Meer
 • Waarom kiezen voor een inverterwarmtepomp om uw zwembad te verwarmen?

  2021-11-30

  Het is frustrerend en ongemakkelijk om te zwemmen als het weer een beetje koud is.Door de weersveranderingen kunnen de temperaturen aanzienlijk dalen, vooral tijdens bewolkte dagen of in de winter.Een aanzienlijke temperatuurdaling kan een zwembad onbruikbaar maken.Ongeveer 90% van de zwembaden in de VS wordt twee tot drie keer gebruikt Lees Meer

Recommended Heat Pump Products

Air Source Monoblock Heat Pumps forHot Water/House Heatin

Guangzhou SPRSUN New Energy Technology Development Co., Ltd.

Een professionele warmtepomp producent sinds 1999
No.15 Tangxi Road, Yinsha lndustrial Park, Xintang, Zengcheng , Guangzhou, Guangdong, China, 511338
 

Neem contact op met SPRSUN. 24/7 ondersteuning. We nemen zo spoedig mogelijk contact op!

Tel: 0086-20-82181867
Telefoon: 0086-18933985692
WhatsApp: 0086-18933985692