Home / Heat Pump Blog / Industrie nieuws / Industrieblog / Hoe werkt een hydronische lucht-water-warmtepomp?

Hoe werkt een hydronische lucht-water-warmtepomp?

Aantal Bladeren:0     Auteur:Site Editor     Publicatie tijd: 2023-05-04      Oorsprong:aangedreven

85c9a399f27a8e1f3564b1e6716ea7a

Bent u op zoek naar manieren om uw woning of kantoorruimte te verwarmen zonder een gat in uw budget te slaan?Overweeg een hydronische warmtepomp, ook wel een lucht-water-warmtepomp genoemd.Deze innovatieve technologie wint aan populariteit in verschillende delen van de wereld en biedt een breed scala aan voordelen, waaronder superieure temperatuurbeheersing met lagere bedrijfskosten en broeikasgasemissies.

Het is eenvoudig te installeren in moderne of oude huizen zonder ondraaglijke verstoringen en genereert minder geluid dan standaard airconditioners.Het is inderdaad een kosteneffectievere en milieuvriendelijkere manier om de energiekosten van uw huis of bedrijfsgebouw laag te houden.


Wat is een hydronische (lucht-water) warmtepomp?

A hydronische warmtepomp is een luchtwarmtepomp die warmte uit de lucht buiten een gebouw haalt en deze via een hydronisch verwarmingssysteem naar binnen distribueert.Het wordt een hydronisch systeem genoemd omdat het water gebruikt om warmte te verspreiden.

De warmte die aan de buitenkant wordt onttrokken, wordt gebruikt om water te verwarmen, dat vervolgens door de plint of vloerbuizen wordt gestuurd, waardoor warmte wordt afgegeven aan vloerverwarmingssystemen.Dit kunnen radiatoren, convectoren, handdoekradiatoren of paneelradiatoren zijn.

Omgekeerd, wanneer de temperaturen in een gebouw te hoog worden, onttrekt de warmtepomp de overtollige warmte en stuurt deze via hetzelfde systeem naar buiten.Zo kan een hydronische warmtepomp gebouwen verwarmen en koelen, inclusief woningen en commerciële gebouwen, en ook warm water leveren voor huishoudelijk gebruik.


Uit welke onderdelen bestaat een lucht-water-warmtepomp?

Lucht-water warmtepompen meestal voorzien van een binnenunit en een buitenunit.Deze omvatten een compressor, condensor, expansieklep, verdamper en koelmiddel.Tijdens de winter haalt de buitenunit warmte uit de lucht buiten een gebouw voor gebruik binnenshuis.

De technologie is ontworpen om warmte te absorberen, zelfs bij temperaturen tot -15 graden Celsius.Aan de andere kant absorbeert de binnenunit tijdens warme seizoenen de overtollige warmte van een huis, waardoor het interieur gezellig blijft.


Hoe werkt een lucht-water-warmtepomp?

Het werkingsprincipe achter een lucht-water-warmtepomp is gebaseerd op de koelcyclus, die doorgaans begint met compressie, condensatie en expansie, gevolgd door verdamping.


Compressie

Wanneer het interieur van een gebouw moet worden verwarmd, absorbeert het koelmiddel warmte uit de buitenlucht en verandert deze in gas of damp.Het gas of de damp gaat vervolgens door de compressor, waar de druk en temperatuur snel stijgen.Dit gecomprimeerde koelmiddel stroomt vervolgens door een warmtewisselaar en geeft zijn warmte af aan het water in het hydronische systeem.


condensatie

Nadat de warmte naar het hydronische systeem is gedistribueerd, gaat het gas of de damp door een condensor en verandert het weer in een vloeistof.


Uitbreiding

Wanneer de binnenkant van een gebouw moet worden gekoeld, stroomt het gecondenseerde koelmiddel door een expansieklep die is ontworpen om de druk snel te verlagen, zodat het kan verdampen en warmte uit de binnenlucht kan opnemen.

Uiteindelijk keert het koelmiddel terug naar de buitenunit en begint de cyclus opnieuw.Uiteindelijk absorbeert en distribueert dit continue proces warmte, waardoor de binnenkant van een huis gezellig blijft, ongeacht de heersende weersomstandigheden.Het kan ook warm water leveren voor huishoudelijk gebruik.


Hoe efficiënt is een hydronische warmtepomp?

Voordat u een warmtepomp kiest, wilt u natuurlijk weten of deze uw energierekening helpt verlagen.Voor warmtepompen gaat het eenvoudigweg om het controleren van de efficiëntie, oftewel de prestatiecoëfficiënt.

Het is een maatstaf voor de warmteafgifte van een systeem ten opzichte van de energie-input.Het is duidelijk dat hoe hoger de COP, hoe efficiënter een hydronische warmtepompunit is.De meeste lucht-water-warmtepompen hebben een COP tussen 3 en 4.

Dat betekent dat er voor één kilowatt elektriciteit 3 ​​à 4 kilowatt aan warmtebelasting is.Dit is veel krachtiger dan houtkachels, gasboilers en elektrische boilers, die doorgaans een COP-waarde van minder dan 1 hebben. Hier is een blik op de voordelen van een hydronische warmtepomp.


Energiezuinig

Zoals reeds vermeld, gebruiken hydronische warmtepompen minder energie om dezelfde warmtebelasting te produceren als elektrische, gas- of houtgestookte verwarmingssystemen.Hydronische warmtepompen genereren geen warmte;ze verplaatsen het gewoon.Aan de andere kant moeten traditionele systemen warmte genereren, waardoor de energiekosten en de milieukosten stijgen.


Betaalbaar in gebruik

Het gebruik van een warmtepomp is goedkoper dan het gebruik van elektrische, gas- of houtgestookte verwarmingssystemen.Onderzoek toont aan dat het ongeveer $1500 kost om een ​​warmtepomp gedurende 960 uur, verspreid over 120 dagen, te laten draaien op een warmtebelasting van 20 kilowatt in een gebouw van 200 vierkante meter.

Aan de andere kant kost het gebruik van een elektrische boiler in een soortgelijk huis voor dezelfde duur ongeveer $ 5000.De relatieve exploitatiekosten voor houtgestookte en aardgassystemen bedragen respectievelijk $2200 en $1800.


Gebruik minder elektriciteit.

Lucht-water-warmtepompen gebruiken minder elektriciteit als energie-input.Ze gebruiken zelfs 60% minder elektriciteit vergeleken met een standaard elektrische boiler.Bovendien zal een off-grid woning met een zonne-energiesysteem om elektriciteit te produceren resulteren in grotere besparingen, laat staan ​​milieuvoordelen.Om een ​​hydronische warmtepomp van 300 liter in een standaardformaat te laten werken.

Thuis heb je per dag slechts zo'n 3,5 kilowattuur aan elektriciteit nodig, wat de meeste zonnepanelen comfortabel kunnen opwekken, afhankelijk van je locatie.Bovendien kunnen warmtepompen worden geprogrammeerd om warmte te onttrekken en op te slaan tijdens de warmste uren van de dag.Dit betekent simpelweg dat het verwarmde water wordt opgeslagen in watertanks onder de vloer voor later gebruik.


Comfort

Warmtepompen maken een binnenruimte gezellig, ongeacht het heersende klimaat.Lucht heeft warmte, zelfs als het -15 graden Celsius is.Daarom blijven warmtepompen efficiënt, zelfs als de externe omstandigheden somber worden.


Veelzijdigheid

Zoals gezegd zijn lucht-water-warmtepompen ontworpen om een ​​huis naar behoefte te verwarmen of te koelen als het extreem warm wordt.Dit garandeert het hele jaar door comfort en elimineert de noodzaak om afzonderlijke verwarmings- en koelsystemen aan te schaffen.Bovendien kunnen ze helpen in de warmwaterbehoefte van een huis te voorzien.


Gelijkmatige warmteverdeling

Hydronische warmtepompen verdelen de warmte gelijkmatig, aangezien water hun primaire warmtedistributiemedium is.Water is een uitstekende warmtegeleider omdat het 4000 keer meer warmte kan transporteren dan lucht.Er is echter meer energie nodig om de temperatuur van het water te verhogen, wat een voordeel is omdat het gemakkelijker wordt om de snelheid te regelen waarmee een hydronische warmtepomp een huis verwarmt of afkoelt.

Bovendien verwarmen lucht-waterpompen de lucht niet rechtstreeks;ze verwarmen objecten in een kamer via straling.Dit zorgt voor een consistente en gelijkmatige warmteverdeling.Bovendien worden de meeste warmtepompen geleverd met thermostaten die helpen de warmte naar verschillende delen van het huis te leiden, waardoor koude plekken worden verwijderd.


Milieuvriendelijk

Lucht-water-warmtepompen verminderen de koolstof- en geluidsemissies.Zoals reeds vermeld verbruiken warmtepompen minder elektriciteit dan traditionele verwarmingssystemen.Bovendien helpt het echt om de ecologische voetafdruk van uw woning te verkleinen als u de stroominvoer vergroot met zonne-energie.

Bovendien zullen warmtepompen uw huis of slaap niet verstoren, omdat ze veel stiller zijn dan standaard verwarmingssystemen.


Laag onderhoud

Een ander voordeel van lucht-water-warmtepompen is dat ze weinig onderhoud vergen.Ze hebben minder bewegende delen dan het conventionele verwarmingssysteem.Het voordeel hiervan is dat ze minder snel kapot gaan door factoren als wrijving.

U hoeft dus niet vaak reparatiekosten te maken, waardoor u geld kunt besparen.Bovendien verlengt het ontbreken van veel bewegende delen de levensduur van de apparatuur.Een hoogwaardige warmtepomp kan namelijk tot wel 20 jaar dienst doen.


Wat zijn de toepassingsgebieden van een hydronische warmtepomp?

U kunt lucht-water-warmtepompen gebruiken in een woning, industriële of commerciële omgeving.Hier is een overzicht:


Verwarming en koeling van woningen

Hydronische warmtepompen kunnen worden geïntegreerd met woonradiatoren, convectoren, handdoekradiatoren of paneelradiatoren om een ​​huis te verwarmen of te koelen, afhankelijk van de weersomstandigheden.Ze kunnen huizen ook helpen in hun warmwaterbehoefte te voorzien.


Zwembadverwarming

Zoals gezegd kunnen hydronische warmtepompen een woning helpen in de warmwaterbehoefte te voorzien, ook voor zwembaden.Het warme water in het hydronische systeem kan naar een zwembad worden verplaatst, zodat bewoners zelfs als het vriest van een verwarmd zwembad kunnen genieten.


Commerciële verwarming en koeling

Lucht-water-warmtepompen kunnen ook worden gebruikt in scholen, hotels, ziekenhuizen, kantoren en andere commerciële omgevingen om het hele jaar door voor efficiënte verwarming en koeling te zorgen.


Industriële verwarming en koeling

Industriële omgevingen waar lucht-water-warmtepompen kunnen worden gebruikt, zijn onder meer werkplaatsen, magazijnen en productie- en fabricagefabrieken.Deze systemen kunnen zorgen voor verwarming en koeling, waardoor de binnenomstandigheden voor werknemers aangenaam blijven.


Afronden

Verwarming en koeling kunnen minstens een derde van het energieverbruik van een woning uitmaken.Nu de elektriciteits- en gasprijzen omhoog schieten, moet u proberen alternatieve verwarmings- en koelingssystemen, zoals een hydronische warmtepomp, voor uw woning te onderzoeken.Een hydronische warmtepomp gebruikt minstens 60 procent minder stroom om dezelfde warmtebelasting te genereren als traditionele verwarmingssystemen.

Het is milieuvriendelijk, goedkoop in gebruik en onderhoud, en kan zonder al te veel gedoe in nieuwe en oude huizen worden geïnstalleerd.Neem contact op met SPRSUN voor hoogwaardige warmtepompen.We zijn al meer dan 25 jaar actief op de mondiale warmtepompmarkt en leveren EN14511-standaardwarmtepompen met CCC-, CB-, CE-, SAA-, ROHS-, ERP-, TUV- en KEYMARK-certificeringen.Laat ons team u helpen de juiste lucht-water-warmtepomp voor uw woning te vinden.
Related Heat Pump Articles

 • Waarom bevriest mijn zwembadwarmtepomp?

  2021-12-06

  Tijdens het winterseizoen komt er regelmatig wat ijs op de warmtepomp van uw zwembad voor.Als het hele apparaat echter bedekt is met ijs, is er reden tot zorg, omdat uw apparaat niet goed zal functioneren en mogelijk beschadigd raakt. Dit artikel richt zich op mensen die hun zwembadwarmtepomp willen gebruiken Lees Meer
 • Een complete gids: kosten voor luchtwarmtepompen

  2022-01-07

  Warmtepompen zijn verrassend genoeg een 'noodzakelijk' apparaat geworden vanwege hun vermogen om een ​​handige en betrouwbare energiebron te bieden voor iedereen die zijn zwembad wil verwarmen of binnenshuis warm wil blijven.Als u wilt investeren in een verwarmings- of koelunit, zijn warmtepompen ongetwijfeld een geschikte optie die bij uw behoefte past Lees Meer
 • De beste fabrikanten van luchtwarmtepompen van 2022

  2021-10-30

  Lucht/water-warmtepompen zijn voor veel vastgoedeigenaren een zeer efficiënte en duurzame verwarmingsoplossing.Deze waardevolle apparaten helpen geld te besparen op de energierekening, hebben een lage CO2-voetafdruk, hebben een hoge Seasonal Coefficient of Performance (SCOP), kunnen worden gebruikt voor verwarming en koeling, hebben een laag hoofdverbruik Lees Meer
 • Waarom kiezen voor een inverterwarmtepomp om uw zwembad te verwarmen?

  2021-11-30

  Het is frustrerend en ongemakkelijk om te zwemmen als het weer een beetje koud is.Door de weersveranderingen kunnen de temperaturen aanzienlijk dalen, vooral tijdens bewolkte dagen of in de winter.Een aanzienlijke temperatuurdaling kan een zwembad onbruikbaar maken.Ongeveer 90% van de zwembaden in de VS wordt twee tot drie keer gebruikt Lees Meer

Recommended Heat Pump Products

Air Source Monoblock Heat Pumps forHot Water/House Heatin

Guangzhou SPRSUN New Energy Technology Development Co., Ltd.

Een professionele warmtepomp producent sinds 1999
No.15 Tangxi Road, Yinsha lndustrial Park, Xintang, Zengcheng , Guangzhou, Guangdong, China, 511338
 

Neem contact op met SPRSUN. 24/7 ondersteuning. We nemen zo spoedig mogelijk contact op!

Tel: 0086-20-82181867
Telefoon: 0086-18933985692
WhatsApp: 0086-18933985692